Hana Jusić nagrađena u Varšavi

hana-jusic-varsava17 europskih nagrada

Trideset drugo izdanje filmskog festivala u Varšavi, završeno zadnjeg kraja tjedna dodijelilo je Grand Prix poljske prijestolnice, odnosno Veliko priznanje, iranskom reditelju Parvisu Shabaniju za film “Malaria”. Među 20 ostalih nagrada, 17 su dobili starokontinetalni cineasti.

Žiri koji su sačinjavali Ralitza Petrovna iz Bugarske, Poljakinja Maria Sadowska, Mađar Benice Fliegant, turski reditelj Mehmet Can Mertoglu i njegov meksički kolega Rodrigo Pia, dodijelio je islandskom cineasti Guamunduru Arnaru Guamundssonu priznanje za najuspješniju režiju ostvarenja nazvanog “Heartstone” jer je na poetičan i stvaran način obradio problemetiku prvih spolnih iskustava. Film je dobio i priznanje vjerskog žirija a glavni glumac Baldur Eimarson, specijalno naimenovanje jer je star 13 godina.

Poljakinja Iza Igel, Ukrajinka Julia Sinkevych i Iranac Reza Donmi odlučivali su o prvim ili drugim cjelovečernjim ostvarenjima, odabravši francuski, seoski thriller “Toril” reditelja Laurenta Teyssiera, čiji junak uzgaja kanabis da bi preživio.

Dva specijalna naimenovanja otišla su u ruke Poljaka Bartosa M. Kowalskog, reditelja filma “Playground” što je imao svjetsku premijeru u San Sebastianu, prošlog mjeseca i Šibenčanke iz Zagreba, Hane Jusić za “Ne gledaj mi u pijat”, čija je nadarenost ocijenjena intrigantnom ali okrenutom budućnosti!

Ostvarenje “Pricest” poljske rediteljice Anne Zemeck se dopalo žiriju čiji su članovi bili: Petra Bretkelly sa Novog Zelanda, Poljak Wojcicek Kasperski i Slovenac Ziga Virc pa je postao najbolje dokumentarno djelo festivala u Varšavi. Rediteljica je nagrađena na 69. festivalu filma u Locarnu, u programu “Nedjelja kritike”. Posvetila ga je svojim sunarodnjakinjama, koje se aktualno bore za pravo prekida neželjene trudnoće.

Prvi put su dodijeljena priznaja programa “Warsaw Screenings”. Među 12 cineasta najuspješniji je bio Jan P. Matuszynski što je nagrađen i novčanom nagradom od 4600 eura za film “Rodila se”. Program je podržao i Poljski filmski institut Pokazan je i zadnji film nedavno preminulog Andrzeja Wajde “Afterimages” .

Džana Mujadžić