Kusturica i Jusić na venecijanskoj Mostri

La Biennale di VeneziaEgzistencijalne teme o sadašnjosti

Najstariji europski festival sedme umjetnosti, čuvena venecijanska Mostra će se održati od 31. kolovoza do 10. rujna. Među 19 ostvarenja zvanične konkurencije je i film Emira Kusturice “Na Mliječnom Putu” koji se natječe za Zlatnog lava. U program “Venice Days” uvršteno je prvo dugometražno ostvarenje mlade i perspektivne profesorice i rediteljice iz Šibenika, Hane Jusić “Ne gledaj mi u pijat”.
Albert Barbera direktor poznate smotre koja se uskoro održava po 73 put ističe kako je zvanični program, koji će se prikazati u Gradu doga – posvećen predpostavljenim sklonostima, velikih ekzistencijalnih sadržaja, posvećenih sadašnjosti, koju reditelji umijesno filtriraju i odvajaju od brutalne svakidašnjice!

Među kandidatima su Wim Wanders i adaptacija djela austrijskog pisca, nastanjenog u okolici Pariza- Petera Handke, čije je slavensko prezime Sivac: “Lijepi dani u Aranjuezu”. Film će predstaviti u 3D.

Stéphane Brizé je adaptirao “Život” Guya de Maupassanta dok se Tom Ford nadahnuo Austinom Wrightom za svoju znanstvenu fikciju “Nocturnal Animals”.

Denis Villeneuve je ostvario film između Spielberga i Malicka, nazvavši ga “Arrival”.

“The Bad Batch” Ane Lily Amirpour ocijenjen je kao kontra utopija, dok je Sergej Koncalovski snimio historijsko ostvarenje o Holokaustu, nazvavši ga “Raj”.

Paolo Larran predstavlja Natalie Portman u ulozi Jackie Kennedy a Martin Koolhoven je uvršten u glavni program, zahvaljujući belgijsko-englesko-francusko-nizozemsko-njemačko-švedskoj koprodukciji “Brinstone”, okarakteriziranoj kao “europski western”.

Emir Kusturica predstavlja “Mliječni put” čiju je kratku verziju pokazao prije dvije godine na poznatom Lidu, u okviru kolektivnog ostvarenja “Word With Gods”.

Čuveni Terence Malick se natječe sa filmom “Voyage of Time” koji je po riječima direktora Barbere – Prevazišao okvire dokumentarca svojim visionarskim pokazivanjem geneze svemira i znalačkom upotrebom nadarenosti Cate Blanchett.

François Ozon ide u Veneciju sa “Frantzom” u interpretaciji nove, veoma mediatizirane nade galskog filma, Pierre Nineya. Giuseppe Piccioni pokazuje recit o obrazovanju “Questi Giorni” sa cetiri mlade junakinje, od kojih jedna dobiva neizvjestan posao u-Beogradu!

Roan Johnson biće prisutan na Mostri sa filmom “Piuma”, komedijom posvećenoj mladom, bračnom paru. Dvojac Massimo D’Anofi i Marina Parenti se predstavljaju dokumentarcem “Spira Mirabilis” što evocira besmrtnost, prirodnim pojavama: vodom, zrakom, zemljom i vatrom. Christopher Murray je odabran za glavno natjecanje zahvaljujući filmu “El Cristo Ciego” o rudnicima u Cileu.

Žene i mladi u krupnom planu

Izvan zvaničnog natjecanja su Paolo Lorrentino, Benoît Jacquot, Kim Rossi Start, Mel Gibson, Francesco Munzi, Urlich Seidl, Rebecca Zlotowski.
Antoine Fugua će zatvoriti manifestaciju sa remakeom čuvenog “The Magnificent Seven” u kojem glavnu ulogu tumači Danzel Washington.

Festival će započeti s ostvarenjem “La La Land” Damiena Chazelle koji je, također, i u zvaničnom natjecanju. Ove godine se uvodi i nova selekcija “Film u vrtu” s odabranim ostvarenjima što vezu umjetničku i trgovinsku stranu filmske industrije. Aktualno, 73. izdanje Mostre posvecćje se dvojici tek izčezlih, velikana sedme umjetnosti Abbasu Kiarostamiju i Michaelu Cimino, kojima će se upriličiti posebni “hommmage”.

Trinaesto izdanje “Venice Days” što se organizirau okviru Mostre ove godine je pod znakom ženskog stvaralaštva i mladih autora, sa mnoštvom prvih dugometražnih ostvarenja što predstavljaju preko 20 nacionalnosti. Jedanaest se natječe za “Priznanje Venice Days” što će se dodijeliti po treći put.

Žiri je sastavljen od 28 mladih filmofila iz cijele Unije, učesnika programa “28 Times Cinema” pod predsjedništvom kanadskog cineasta Bruce La Brucea.

“Venice Days” otkriva i finski dokumentarac Andreasa Dalsqaada i Obaidaha Zytoona “The War Show, predstavljenog kao i video uradak sirijskog pakla, sniman od 2011. godine zahvaljujući grupi mladih Europljana, što su odlučili učestvovati u događajima, privremeno se naselivši u Damasu.

Zabilježeno je i učešće pariškog Albanca iz nekadšnjeg Ivangrada u Crnoj Gori, poznatog galskog plesača i koreografa Angelin Preljocaj što je sa Valérie Muller ostvario film o plesu “Polina”, s oskariziranom glumicom poljskog porijekla, Juliette Binoche u glavnog ulozi. Veliko zanimanje vlada i za obiteljsku dramu Hane Jusić, čija se nadarenost više ne dokazuje.

Džana Mujadžić