Hana Jusić pobjednica Festivala “Crossing Europe”

Ovogodišnje, 14. izdanje “Crossing Europe” filmske smotre, što se tradicionalno održava u Linzu, nagadilo je tri već poznata ostvarenja zvaničnog natjcanja : “Ne gledaj mi u pijat” više nagrađene rediteljice Hane Jusić, hrvatsko- dansku koprodukciju koja je uz proglašenje kao najbolji film, dobila i novčanu podršku od 10.000 eura.

Žiri u kojem su bili Cosma Finktbeiner iz njemačke agencije međunarodne prodaje “Beta Cinema”, Karel Och, umjetnički direktor Festivala Karlovy Vary i Andrei Tanasescu član organizacijskog odbora Toronto Film Festivala, istakao je kako je ostvarenje hrvatske cineastice – subtilnog humora, upečatljivo i sa posebnom dramaturgijom oslikavanja jedinstvene obiteljske nježnosti i divljaštva! Kompleksan, provocirajući, iskren i energičan film poručuje da nikada nije kasno-odrasti!

Nagrada publike i 1.000 eura otišli su u ruke Islanđanina Guömundara Arnora Guömundssona zahvaljujući “Kamenom srcu”, filmu koji objašnjava trenutak prelaska u odraslu sobu.

Priznanje društvene svijesti i titulu najuspješnijeg dokumentarca, dobilo je djelo “Zatvoreni odnosi”, njemačko-latvijsko-estonsko-ukrajinska koprodukcija Vitalyja Mansky za obradu osobne, obiteljske priče.

Festival kojim upravlja Christie Dollhoter imao je 182 projekcije i 16 uporednih programa kao i rekordnih 23.000 gledatelja. Sljedeće izdanje je zakazano između 25. i 30. svibnja 2018. godine.

Džana Mujadžić