Vijesti

Glumci koji su glumili Batmana

Batman je izmišljeni superherojski lik koji potiče iz 1939. godine kada je prvi put prikazan u seriji stripova Detektivski stripovi. Lik Batman je stvorio pisac stripa Bill Finger i umjetnik saradnje Robert Kane. Prva pojava u filmu bila je u filmu iz 1943. godine i od tada ostaje jedan od omiljenih super heroja. Naime, Batmanova priča kreće u jednoj maloj uličici kada mu stradaju roditelji.

Batman je hrabar i snažan alter ego Bruce Wayne, bogati američki poslovni mogul i filantrop. Nakon što je kao dijete svjedočio ubojstvu svojih roditelja, položio je zakletvu da će cijeli svoj život posvetiti traženju osvete svim zločincima. On ne posjeduje nikakve neprirodne moći poput većine superheroja, ali je fizički i intelektualno jako sposoban, a također je veoma bogat i ima ogromnu količinu arsenala, a kako bi održao anonimnost u društvu koristi crni plaš i masku u obliku šišmiša.

Lewis Wilson

Prvi je glumac koji je igrao ulogu Batmana. Proizveden je kao crno-bijeli i serijski u 15 dijelova. Naime, Lewis Wilson bio je nov u poslu kada je dobio ulogu Batmana i ispostavilo se da je to najznačajnija uloga u cijeloj njegovoj karijeri. Umro je u 80. godini života u augustu 2000. godine.

Robert Lowery

Nakon uspjeha prvog filma o Batmanu, dolazi novi nastavak 1949. godine s novim glumcem Robertom Loweryjem. Također je bio serijski dio od 15 dijelova. Nakon uloge Loweryu su se otvorila mnoga vrata, a karijera duga tri decenije je završila nakon što je umro 1971. godine od zatajenja srca.

Adam West 

Reprizirao je ulogu Batmana u filmu iz 1966. godine, a ranije je imao ulogu u istoimenoj TV seriji. U toku karijere posudio je svoj glas u dva animirana filma: Batman: Povratak kapetanskih križara (2016) i Batman nasuprot dvostrukom (2017). Umro u junu 2017. u 88. godini života nakon kratke borbe s leukemijom.

Michael Keaton

Kada je dobio ulogu mnogi su bilo skeptični obzirom da je komičar. Na kraju je Keaton svima pokazao kakav je glumac. Film je bio jedan od najnagrađivanijih filmova 1989. godine. Reprizirao je glavnu ulogu u filmskom nastavku Batman se vraća (1992.) koji je također bio veoma uspješan.

Val Kilmer

Val Kilmera  koji je ovaj put izabran za novog Batmana u filmu “Batman zauvijek”  iz 1995. godine bio je uspješan, a je imao i 3 nominacije za Oscar. Međutim, Kilmer se nije vratio za sljedeći Batmanov film jer je smatrao da se pažnja filma preusmjerila s Batmana na zlikovce.

George Clooney

Ovog puta Geor Clooney je imao čast da igr Batmana u filmu “Batman i Robin”  iz 1997. godine međutim nije se proslavio ulogom, a film nije doživio komercijalni uspjeh kao prethodni filmovi. To je dosad najniži rejting Batman filma uživo, a ujedno bio je i kritični neuspjeh i smatra se jednim od najgorih filmova ikad snimljenih.

Christian Bale

Ističe se među svim glumcima koji su glumili Batmana. Njegov prvi nastup kao kapetanski križar bio je u “Batman počinje” iz 2005. godine. Dok su: Vitez tame (2008) i Tamni vitez ustaje (2012) bili puno uspješniji od početnog filma.

Ben Affleck

Nakon Christiana Balea u Batmanu, ulogu je preuzeo holivudski prvoligaš Ben Affleck. Affleckov prvi nastup kao Batman bio je u filmu o superheroju Batman protiv Sbenupermana: Zore pravde iz 2016. godine.

Ostavite komentar