Gledajte sa nama besplatno filmove sa festivala ‘Quinzaine des Réalisateurs’

Festival Scope i dalje donosi Cannesova čuda direktno ljubiteljima filma širom svijeta uz osvježavajući izbor kratkih filmova od La Quinzaine des réalisateurs.

U saradnji sa Festival Scope, Filmonizirani vam nudi mogućnost da besplatno gledate filmove sa ovog festivala. Sve što trebate da uradite je da na slejdećem linku popunite potrebna polja, i pobjednici će biti obaviješteni putem maila.

Festival je tvoren za sve i za svakoga, održava se onlajn i biće otvoren od 1. do 17. juna. Karte su ograničene, ali besplatne, pa je važno brzo otići na sajt i gledati filmove prije nego sva virtualna mjesta budu zauzeta.

Ova onlajn inicijativa idealna je za poznavaoce filmova i amatere, da otkrivaju sjajne nove talente iz cijelog svijeta.

Učešće na online inicijativi takođe ima i Quinzaine des réalisateurs “The Factory: jedinstveni projekt organizovan od strane festivala gdje je 1 zemlja u fokusu, 4 lokalna i 4 strana filmska stvaraoca se sastaju da bi napisali i rećirali 4 kratka filma za 5 nedjelja. Predstavlja se na otvaranju La Quinzaine des réalisateurs. Ove godine, Tunis je bila zemlja u fokusu, a sva četiri filma biće dostupna besplatno na Festivalu Scope.

Festival Scope je nezavisna platforma posvećena uvođenju festivala filmskim ljubiteljima svijeta na internetu. Pretplata na platformu je besplatna, a pretplatnici imaju pristup nedistribuiranim filmovima tokom cijele godine.

Kontakt za štampu: [email protected]

U nastavku pogledajte koji se filmovi nude za gledanje.

Basses
Režija: Félix Imbert
Francuski jezik sa Engleskim prijevodom
23 minute

Kraj je ljeta, 6 sati. Logan susreće svog najboljeg prijatelja koji je pušten sa psihijatrijskog odjela. Theo se tamo liječio 2 sedmice nakon nesreće. Prije nego što Theova majka stigne, dva dječaka bježe na najveći party u njihovim životima. Logan misli da se Theo promijenio, istina koju osjeća, ali odbija da prizna. Dva dječaka nastavljaju svoj bijeg na zabavu kroz planine.

SVIJETSKA PREMIJERA – KRATKI FILM

Las Cruces
Režija: Nicolas Boone
Španski jezik sa Engleskim prijvodom
29 minuta

Las Cruces je siromašni kraj Bogote. Prateći neke od stanovnika, uranjamo s njima u intenzivni svijet u kojem nasilje susreće nadu i radost.

SVIJETSKA PREMIJERA – KRATKI FILM

The Night of the Plastic Bags (La Nuit des sacs plastiques)
Režija: Gabriel Harel
Francuski jezik sa Engleskim prijevodom
18 minuta


Agathe, 39, ima samo jednu opsesiju: da ima dijete. Pronalazi bivšeg momka, Marc-Antoine, DJ, koji radi u Marseju. Dok pokušava da razgovara sa njim o njihovoj vezi, plastične kese oživljavaju i napadaju grad.

SVIJETSKA PREMIJERA – KRATKI FILM

The Orphan (O Órfão)
Režija: Gabriel Harel
Portugalski sa Engleskim prijevodom
15 minuta

Priča o Jonathasu, siroče koje je usvojeno, a potom “vraćeno” zbog njegovih feminizovanih manira. Zansovano na istinitom događaju.

SVIJETSKA PREMIJERA – KRATKI FILM

The Song (La Chanson)
Režija: Tiphaine Raffier
Francuski jezik sa Engleskim prijevodom
31 minuta

Pauline, Barbara i Jessica su prijateljice još od djetinjstva i još uvijek žive u istom čudnom gradu. One imaju zajednički plan: žele da pobjede na takmičenju. Kada se Pauline distancira i odluči da napiše svoje pjesme, ona potrese ravnotežu grupe.

SVIJETSKA PREMIJERA – KRATKI FILM

The Tree and the Canoe (L’Arbre et la pirogue)
Režija: Sébastien Marques
Drehu sa Engleskim prijevodom
25 minuta

Život melanezijskog plemena prekida progresivni dolazak savremenosti. Mladi Melanesian, shvata da je veoma teško da se nosi sa ovom promjenom i gubi se između svojih tradicija i ove savremenosti.

SPECIJALNI PROJEKAT – POBJEDNIK “OCÉANS FRANCE Ô PRIZE”

Tunisia Factory

The Factory (Tvornica) projekt usmjeren je na stvaranje novih talenata na međunarodnoj sceni, omogućujući mladim međunarodnim režiserima da se zajedno sastaju i stvaraju. Četrdesetogodišnja režiserka s ponosom je predstavila rezultat tih razmjena, 4 x 15 minuta kratkih filmova, zajedno s 4 tandema mladih režisera. Nakon projekta u Taipeiu 2013. godine, Nordijskog projekta 2014. godine, Čile 2015. godine, Južna Afrika 2016. i Libanon 2017. godine, Fortnightovi režiseri rado su nastavili avanturu ove godine s projektom u Tunisu.

Omertà
Režija: Mariam Al Ferjani (Tunisia) & Medhi Hamnane (France)

15 minuta

Donija, njen brat Yahya, Ali i Ibrahim slave Donijinu posljednju noć u Tunisu prije nego što ode na studij u Francuskoj. U jednom trenutku, odlučili su završiti noć na plaži i zapaliti joint. U zoru, kada se probude, jedan od njih je nestao.

Leila’s Blues
Režija: Fateme Ahmadi (Iran) & Ismaël Louati (Tunisia)
15 minuta

Leila, majka 17-godišnjeg dječaka pod imenom Youssef, rođenog s posebnim potrebama, šokirana je kada sazna da je ponovno trudna. Odlučuje se na pobačaj bez razgovora s njenim mužem. Rezerviše termin u privatnoj klinici, ali stvari se okreću protiv nje na dan kada treba otići na zahvat.

L’Oiseau Bleu
Režija: Rafik Omrani (Tunisia) & Suba Sivakumaran (Sri Lanka)

Jedne noći u l’Oiseau Bleu, poznatom restoranu uz more u predgrađu Tunisa. Imen, tajnovita, ali spektakularna vlasnica i njen vjernik Moudir; Ferid, playboy; Tarek, intelektualac i Sabre, bubnjar koji čeka telefonski poziv … Riblji kugus, muzika, piće i još muzike …

Best Day Ever
Režija: Aboozar Amini (Afghanistan) & Anissa Daoud (Tunisia)
15 minuta

Jedna kuća, jedno popodne, jedan nesporazum, četiri tačke gledišta.