Filmska braća Dardenne o terorizmu

Jean Pierre Luc DardenneRizičan sadržaj

Nakon učešća 20. filmskog festivala u Limi, peruvijanskoj metropoli gdje su bili počasni uzvanici Jean-Pierre i Luc Dardenne su obavijestili europsku javnost kako će njihovo slijedeće, dugometražno ostvarenje biti posvećeno starokontitentalnom terorizmu.

Fikcija još uvijek ne posjednuje naziv ali su popularna belgijska, filmska braća potvrdila kako neprekidno pišu i obrađuju scenario, nadajući se da će za manje od godinu dana, započeti snimanje.

Ujedno su na konferenciji za novinare u Parizu, istakli radost što će njihovu produkciju rediteljice Amélie Van Elmbt “Čudnog li oca”, u Americi distributirati -Martin Scorsese!

Čekajuci izlazak “Nepoznate djevojke” projeciranom u zvaničnom natjecanju 69. Festivala u Cannesu, Jean-Pierre i Luc Dardenne podržavaju drugu filmsku braću Yannicka i Jérémija Réniera, reditelje ostvarenja “Mesozderi” njihovog prvog, dugometražnog igranog djela.

Neobično je da Dardenne snimaju film o temi koja im nije bliska pa se čini, sudeći po objašnjenjima da će film najprije biti socijalna drama a ne spektakularna niti politička.

Prošlogodišnji, televizijski uradak pod nazivom “Ne ostavljaj me” , nazvan po čuvenoj Brelovoj sansoni, posvećen islamističkoj radikalizaciji mladih Europljana svih vjera, bio je intimistički opis fenomena. Priznaju da je prijem ostvarenja neizvjestan jer je deprogramiran film “Made in France” jednakog sadržaja, posvećen uporednim atentatima od 13. studenog u Parizu. Isto je i sa “Bastille Day”, prije mjesec dana.

Također je i film “Razaranje” Philippea Faucona, snimljen prije četiri godine o istoj temi – zaboravljen, pa slavna braća znaju da mnogo rizikuju.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *