Braća Dardenne podijelili publiku i kritiku Festivala u Cannesu

la-fille-inconnue-cannesNadareni Belgijanci koji su dobili “Zlatnu palmu” dva puta: najprije 1999. za film “Rosetta”, pa 2005. zahvaljujući ostvarenju “Dijete”, osvojili su i Grand prix kanskog žirija 2011. za “Dječaka na biciklu” opet jednu od njihovih ultra stvarnih priča. Prije toga su na istoj manifestaciji nagrađeni za najbolji scenario u proljeće 2008. za djelo “Lornina šutnja”.

Ovogodišnje predstavljanje na najpoznatijoj svjetskoj smotri sedme umjetnosti u Cannesu i učešće u natjecanju za “Zlatnu palmu” obilježili su filmom “Nepoznata djevojka”/La fille inconnue/, podijelivši učesnike manifestacije. Jedni ističu da je priča o Jenny Davin, mladoj doktorici opće prakse koju magistralno tumači galska glumica Adèle Hanael, što nakon teskog radnog dana nije otvorila vrata nepoznatoj djevojci afričkog porijekla, čije je bezivotno tijelo pronađeno sutradan, nedaleko od njezinog kabineta je poseban promašaj koji je razočarao.

Drugi tvrde kako slavna braća Luc i Jean-Pierre Dardenne mogu nanovo dobiti najznačajnije priznanje festivala. Uglavnom, Jenny poduzima istinsku policijsku, istrazivačku anketu na kojoj sreće različite mafije, instalirane u gradu Liège isto kao i bezbrojne trafikante te podmićene policajce.

Film je, navodno, “spasila” francuska glumica čija karijera dobiva nenadane uspone pa je moguće da dobije “Palmu” za najuspješniju žensku ulogu. U filmu učestvuju i Jérémie Renier pa Oliver Gourmet, potvrđeni interpreti mnoštva ostvarenja braće Dardenne.

Džana Mujadžić

https://youtu.be/Wpstyz7BDoc

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *