Film “Smrt u Sarajevu” ide na Berlinale?

Looking-for-Europe-danis-tanovicDanis Tanović, daleko od očiju javnosti, snimao je novi dugometražni igrani film radnog naslova „Looking for Europe“. Dijelom je zasnovan na dramskom tekstu filozofa i velikog prijatelja naše zemlje Bernara Anrija Levija – “Hotel Europa”.

Film se trenutno nalazi u postprodukciji. Premijerno će se pred publikom prikazati već u prvoj polovini godine, vjerojatno na jednom od svjetskih festivala. Ako je suditi po pričama, moguće je da će to biti prestižni Berlinale.

U Tanovićevom filmu jednu od glavnih uloga igrat će veteran francuske glumačke scene Jacques Weber, ostatak ekipe uglavnom čini bh. ekipa sjajnih glumaca: Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana i Aleksandar Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Boris Ler, Rijad Gvozden, Edin Avdagić, Amar Selimović, Milan Pavlović, Alija Aljović, Luna Zimić Mijović…

Novim filmom Danis ispituje značenje europskog identiteta u bh. perspektivi, ali i oprezno čuva detaljnije informacije. Tek je nedavno putem Facebook-a objavio da će se film zapravo zvati “Smrt u Sarajevu”, podijelivši tako nekoliko fotografija sa snimanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *