Vijesti

Prije 20 godina “Ničija zemlja” osvojila Oscara za najbolji strani film

Prije tačno 20 godina film “Ničija zemlja“, režisera Danisa Tanovića, osvojio je Oscara za najbolji strani film.

Na današnji dan 2002. godine u Kodak teatru u Californiji bh. film “Ničija zemlja” režisera Danisa Tanovića, kao kandidat Udruženja filmskih randika BiH, osvojio je Oscara za najbolji strani film. Bh. režiseru Tanoviću nagradu su uručili Sharon Stone i John Travolta.

Film “Ničija zemlja” bio je u konkurenciji s filmovima Amélie (Francuska), Elling (Norveška), Lagaan (India) Son of the Bride (Argentina).

“Ničija zemlja” je bosanskohercegovačka ratna drama, a film je režijski prvijenac danas proslavljenog režisera Danisa Tanovića. Uloge u filmu su ostvarili Branko Đurić, Rene Bitorajac, Filip Šovagović, Georges Siatidis, Serge-Henri Valcke, i dr.

Pored Oscara, film je osvojio brojne filmske nagrade, kao što su: Zlatni globus za najbolji strani film, te nagrada Kanskog filmskog festivala za najbolji originalni scenarij. Na Sarajevskom filmskom festivalu dobitnik je nagrade za najbolji film kao i nagradu publike.

Između rata i mira, humora i mržnje, zarobljavanja i predaje, života i smrti, nalazi se ničija zemlja. Smješten u nezaboravnom rovu bosansko-srpskog sukoba ovaj film pripovijeda priču o trojici vojnika uhvaćenih između dviju borbenih linija. Prozvan jednim od najboljih filmova 2001. “Ničija zemlja” je snažno, potresno i zabavno istraživanje besmislenosti rata.

Radnja filma se dešava u Bosni i Hercegovini 1993. u vrijeme najtežih borbi, a priča prati dvojicu vojnika, Ninu i Čikija, koji pripadaju zaraćenim stranama, i nalaze se na ničijoj zemlji, dok je treći vojnik uhvaćen u zamku mine. Borba, ponekad ironična, ponekad dramatična, između dva vojnika koji se nalaze zajedno u rovu između rovova svojih vojski stoji ujedno kao alegorija tih neprijateljstava i univerzalni simbol apsurdnosti svih ratova sa svojom iracionalnom mržnjom, neefikasnim mirovnim trupama i zbunjenošću medija.

Ostavite komentar