Film Ene Sendijarević na festivalu u Cannesu

ena-sendijarevicFilm Ene Sendijarević (28), ‘Import’, bosansko-holandske režiserke ove godine će biti prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u selekciji ‘Quinzaine des Realisateurs’.

Film govori o dvije sestre koje rat dovede u Holandiju, u posve novi svijet, a ovaj film je ustvari njen prijamni scenarijo za Filmsku akademiju u Holandiji, i to nastao još prije šest godina.

– Film je tada bio lična priča dvije sestre kroz izbjegličko iskustvo djece a danas mu je ugao posmatranja zbog aktualnosti promijenjen na jedno apsurdnije kazivanje, smatra režiserka filma rođena u Odžaku.

Upravo korespondiranje filma s izbjegličkom krizom u Evropi posljednjih godina skrenulo je pažnju selektora Festivala iz Cannesa kao i zbog načina na koji Sendijarević osebujno posmatra izbjegličke sudbine kroz prizmu djece u modernom svijetu.

– Presretna sam, naravno. Film će biti premijerno prikazan u Cannesu, ali se već javilo nekoliko drugih festivala koji bi ga i tamo rado vidjeli tako da će nakon Francuske biti samo više i bolje, rekla je presretna Ena Sendijarević holandskom dnevniku ‘ Volkskrant’.

U filmu igraju Alena Džebo, Mario Knezović, Esma Hrusto i Aya Crnić.