Cannes: Almodovar oduševio filmom “Julieta”

Julieta-AlmodovarElegantna ekipa zadnjeg remek-djela Pedroa Almodovara je toplo pozdravljena od velikog broja učesnika festivala i oduševljene kanske publike. Nadahnuto zbirkom novela Alice Munro pod nazivom “Bjegunice”, djelo opisuje majku koja nema novosti od kćerke, nekoliko godina. Da bi objasnila sve događaje njihovog postojanja srednjovječna žena joj piše pa njezino djelo dobija note dnevnika.

Julieta je roditeljki zamjerila nametnute uvjete života, nestavši jedne noći zbog nesporazuma. Majka nastoji ispraviti njihovo nerazaumijevanje i različitu interpretaciju proživljenog. Samo, izvjesni događaji se ne mogu ispričati svome djetetu na papiru, pa Antia polazi u potragu za naslijednicom. Put je vodi kod jezera Come pa u dvorac gdje je izbjegla posebna sekta. Antia i gledatelji vide mladu Julietu na raspustu sa drugom djecom ili na brodu s ocem ribarem, koji se nakon razvoda brzo oženio drugom.

Julieta je posebna životna lekcija, pomalo pretvorena u foto roman, jakih nijansi. Ostvarenje je predivna galerija nezaboravnih, ženskih likova koje tumače Emma Suarez, Adriana Ugarte, Inma Cuesta slijeđene nadarenim Danielom Grao.

Djelo je u Španjolskoj imalo buran doček pa je Almodovar ostavio promociju glumcima, poništivsi sve intervjue i razgovore sa medijima.

Na Azurnoj obali ga svi slave i veličaju. Stručnjaci ističu da će, zasigurno, dobiti jednu od nagrada slavnog festivala. Ekipu filma su slijedile predivne manekenke koje su zadivile izgledom i elegancijom odabranih oprava.

Džana Mujadžić