Vijesti

Brigitte Bardot na akvarelima Talijana Manare

BB  ManaraZadnji put je, danas 81-godišnja Bardot, dozvolila jednom umjetniku svoje predstavljanje 1968. godine. Slikar i kipar Aslan je od nje napravio čuvenu Marianne, što predstavlja galsku republiku. Udaljena od javnog života, mitska B.B. danas zastupa prava životinja sa posebnom motiviranosti.

Okolnost da je nekadašnji svjetski sex simbol i predstavnica moderne, oslobođene žene, dozvolila talijanskom umjetniku Milu Manari da je pokaže u novom svjetlu je poseban događaj.
Za fanove 70-godišnjeg maestra crtanog romana, poznatog po čulnim stripovima 80. i 90. godina prošlog stoljeća poput “Avantura Giuseppea Bergmana” ili “Klik”, nova ostvarenja predstavljaju radost jer je njihov idol, napokon, ostvario dugogodišnji san.

Umjetnikovu želju je konkretizirao Alexandre Millon, predsjednik aukcijske kuće istog imena što, upravo, uspješno prodaje 25 akvarela koje je na sublimiran način ostvario Milo Manara. Prodaja je organizirana u dupleksu sa Brusselesom. Sva ostvarenja je potpisala Brigitte Bardot jer je na dnu svakog akvarela, naslikala svoj simbol-margaretu sa sedam latica.
Predstavljena je u mladim danima i svoj veličanstvenosti nekada ne ponovljivog izgleda klasične balerine i senzualne, suvremene djevojke. Manara je radio portrete po knjizi koju mu je bivša glumica uputila -poštom! Slučajno ga je otkrila i ništa nije znala o njegovoj umjetnosti ali je bilo odlučno što je Talijan jer je B.B. po majci porijeklom sa sjevera Italije. Manara je, tek kada je ostvario seriju crteža uljepšane i malo “nadzemaljske” B.B., saznao kako je ona, bivša supruga Vadima, pravog ruskog princa koji se prezivao Poljakov i Nijemca Sachsa neobično bliska galskoj ultra desnici, što ga je veoma ražalostilo.

Milo Manara slika BardotKritičari ocjenjuju nove Manarine uradke jako kvalitetnim i “idealiziranim” u kontekstu 50. i 60 .godina, 20. stoljeća. Njegova Bardot je neuhvatljiva i odolijeva vremenu kao fiksirana u osobnoj mitologiji. Umjetnik je udaljio erotizam što je bio zaštitni znak, voljene glumice. Nisam htio da uništim poštovanje za njene pozne godine-izjavio je. Zanimljivo je da su na crtezima predstavljene i životinje jer je njihova zaštita najvažnija djelatnost bake Bardot, koja ima dvije odrasle unuke i praunučicu, zahvaljujući sinu Nicolasu Charrieru, što živi u Norveškoj.

Bivša star galskog filma, koja je odlučila doći u Bosnu-Hercegovinu odnosno RS jer je čula kako se medvjedi i srne uništavaju svakodnevno, je istakla: “Čudno mi je vidjeti moje akvarele iz davne epohe: nisam bila ni svjesna ali mogu reći kako sam, uglavnom, privlačna i slatka!”

Brusselski eksperti Marc Breyne i Alain Huberty će jednu od akvarela sa golom Brigitte u sjedećem položaju, pretvoriti u skulpturu. Kip će se postaviti u Saint Tropezu, ispred Muzeja filma: bronzano tijelo B.B. će izlaziti iz velike školjke, poput Botticcelijeve “Venere”.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)