Ove dame ostavile su neizbrisiv trag na Hollywoodsku kinematografiju

Ljepota, šarm, talenat i karakter učinile su ih magnetski privlačnima. Ovo su najveća ženska imena Hollywoodske kinematografije. Ove dame ostavile su neizbrisiv trag na filmu.

Evo i ko su te nevjerovatne žene:

Elizabeth Taylor


Počevši od svog djetinjstva do smrti 2011. godine, glumica rođena u Londonu, koja je život provela u Los Angelesu, bila je i ostala jedno od najvećih glumačkih imena svjetske kinematografije. Prepuna uspona i padova, njena biografija izgleda kao da je napisana po najboljem receptu „fabrike snova”, baš onako kako to i zahtjeva prava Hollywoodska sapunica. Talenat za glumu i zadivljujuća lepota Elizabet Tejlor ostaće sinonim holivudskog glamura.

Brigitte Bardot


Kreativni direktor Chanel Carl Lagerfeld jednom prilikom je izjavio da je Brigitte Bardot „najveća modna ikona svih vremena”. Njen mladalački duh i naglašen zavodljiv stas ostavili su neizbrisiv trag u modi, filmu i shvatanju ženstvenosti, a njen stilski potpis definisao je današnje shvatanje francuskog stila, šarma i elegancije, koje se pripisuje Parižankama. Godine 1986. prodala je lične dragocenosti i osnovala fondaciju za zaštitu životinja koja i danas nosi njeno ime.

Sofija Loren


Najpoznatija i najnagrađivanija italijanska glumica posjeduje šarm koji je i dan-danas teško dostižan brojnim zvijezdama. Njena neobična ljepota i osjećaj za stil ostali su nepresušna inspiracija modnim dizajnerima, trendseterima, frizerima i šminkerima. Za njene karakteristično našminkane „mačje” oči može se reći da su najviše kopiran stil u historiji šminkanja. I dalje je muza dizajnerskog dvojca D&G.

Greta Garbo


Američka glumica švedskog porijekla i jedna od najvećih filmskih zvijezda tridesetih godina 20. vijeka, bila je potpuno atipična predstavnica Hollywood. „Božanstvena Greta” snimila je 28 filmova, ali je bila veliki pustinjak. Vješto je izbjegavala intervjue i pojavljivanja u javnosti, te je od 1941. kada se povukla, pa do smrti 1990. stvorila svojevrstan mit o sebi kao jednoj od najmisterioznijih javnih ličnosti.

Catherine Deneuve


Poznata je po fantastičnim ulogama u filmovima 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka, ali i po nježnom izgledu i ljepoti koja i dalje prkosi vremenu. Sa 133 filma, 16 naslovnih strana francuskog Voga i mnoštvom fotografija najpoznatijih svjetskih fotografa, dugo godina je bila muza čuvenih stvaralaca iz sveta filma, mode i fotografije. Jedna od najljepših plavuša, misterioznog izraza lica, ideal je francuske lepote.