Bradu i Angelini sud naredio da dizajnerici za osvjetljenje dvorca u Provansi plate 565.000 eura

Francuska dizajnerica enterijera tužila Brada Pitta i Angelinu Jolie jer jo nisu platili za posao koji je obavila u njihovom dvorcu u Provansi. Odile Soudant tvrdi da su bivši supružnici osudili njenu kompaniju na propast jer nisu platili račune za multimilionski projekt osvjetljavanja zamka iz 17. vijeka.

Prvostepeni sud u Parizu naložio je Pittu i Jolie da dizajnerici isplate 565.000 eura, uključujući 60.000 eura zbog štete koju su nanijeli njenom ugledu. Soudant je kazala Guardianu da je o svemu šutjela jer je vjerovala da će probleme riješiti mirnim putem s Bradom Pittom.

Pitt i Jolie su se zaljubili u Château Miraval nakon što su ga vidjeli iz helikoptera. Zgradi okruženoj vinogradima pripada nekoliko stotina hektara zemljišta. Pink Floyd je na istom mjestu 1979. godine snimio popularni album “The Wall”.

Bivši supružnici su prvo unajmili dvorac, a zatim uvjerili tadašnje vlasnike da ga prodaju za 45 miliona eura. Nakon što su uselili u dvorac počeli su ga uređivati po svom ukusu. Pitt je 2010. zamolio Soudant da pronađe način za iskorištavanje prirodnog svjetla u zamku i susjednim objektima.

Soudant je tvrdila da je dobila zeleno svjetlo za osvjetljavanje četiri zgrade na imanju, uključujući i 40-sobni dvorac. Nikakav ugovor nije potpisan, a Soudant je tvrdila da od kompanije koja je u vlasništvu Jolie i Pitta svakog mjeseca naplaćuje naknadu za svoj rad. Zaposlila je 17 osoba među kojima su bili arhitekte, dizajneri, stručnjaci za rasvjetu i akustiku, čak i optičkog inžinjera za izračunavanje uglova sunčevih zraka u dvorcu.

Dvije godine kasnije i s potrošenih 25 miliona eura, projekt je još uvijek bio nedovršen, a krivnju su snosili izvođači i podizvođači. Kada nije dobila novac kako bi isplatila radnike, Soudant je bila prisiljena obustaviti rad. Deset dana kasnije je dobila e-mail od Pitta u kojem je pisalo da nastavi sa svojim “umjetničkim putovanjem”.

“Ne znam kakva je praksa u Francuskoj, ali u SAD-u prijatelji ne napadaju prijatelje. Meni se sviđa ono što radite. Nemojte napadati. Završimo projekt i ponosimo se njime. Projekt je previše dobar da bi završio lošom bilješkom. Život je prekratak, prijateljice. Ne gubite vrijeme s pravnim radnjama. Slijediti svoje umjetničko putovanje i ne brinite o ostatku”, napisao je Pitt.

Isplatu je dobila u aprilu, ali kaže da se još uvijek bori da dobije pravno priznanje da je autor osvjetljenja u dvorcu. Kazala je da je novčani iznos koji je sud odredio zbog štete koji je nanesena njenom ugledu ništa u odnosu na ono je pretrpjela.

Advokatski tim koji zatupa Brada Pitta u saopćenju je naveo da je ideja za osvjetljenje dvorca Pittova koji je “tačno znao šta želi postoći jer je arhitektura njegova strast”.

Pitt i Jolie su nakon razvoda odlučili zadržati dvorac i imanje na kojem proizvode vino i maslinovo ulje.