Bh. rediteljica Una Gunjak dobila Evropskog Oscara

kokoskaBosanskohercegovačka redateljica Una Gunjak dobitnica je ovogodišnje nagrade Evropske filmske akademije, dodijeljene za najbolji kratki film. Ceremonioja dodjele nagrade održana je u Rigi, u subotu navečer.

Una je nagrađena za svoj film Kokoška, koji je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu dobio Srce Sarajeva za najbolji kratki film.

U Rigi je ekipa filma zajedno sa još nekim predstavnicima iz Bosne i Hercegovine: reditelj Danis Tanović je specijalni gost, scenaristica i selektorica Sarajevo Film Festivala Elma Tataragić je gošća kao savjetnica Odbora Evropske filmske akademije, te glumac Branko Đurić, kao jedan od prezentera večerašnje ceremonije.

‘Kokoška’ je dirljiva priča iz opkoljenog Sarajeva, nadahnuta stvarnim događajem iz rediteljicinog života, o djevojčici koja za rođendan od oca s ratišta kao dar dobiva živu kokoš. Dok djevojčica priželjkuje da joj kokoška postane kućni ljubimac, njezina majka ima puno konkretnije planove što s njom napraviti.

Una Gunjak je rediteljica i montažerka rođena u Sarajevu, a trenutno živi u Londonu. Studirala je film na Univerzitetu u Torinu, kao i režiju pri Nacionalnoj školi za film i TV u Velikoj Britaniji, gdje je stekla i zvanje magistrice. Filmovi koje je Una montirala prikazivani su na najprestižnijim međunarodnim festivalima, uključujući Cinefondation u Cannesu, HotDocs i TIFF.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *