Vijesti

Specijalna projekcija filma “Ekskurzija” Une Gunjaksutra u kinu Meeting Point

Povodom početka kino distribucije filma “Ekskurzija” rediteljice Une Gunjak, bosanskohercegovačkog kandidata za Oscara®, u kinu Meeting Point u Sarajevu u srijedu, 25. oktobra u 19 sati bit će održana specijalna projekcija – kino pretpremijera ovog filma.

Publika kina Meeting Point imat će priliku uz film prisustvovati i razgovoru s dijelom ekipe filma. Film je u svim kinima u Bosni i Hercegovini od četvrtka, 26. oktobra.

„Film ima tematiku koja je univerzalna, ali se najviše obraća bh. publici. Bilo mi je veoma važno da se oslika kompleksnost ovog društva, a ona se najviše ogleda na Balkanu. Film je nastao kao reakcija na skandal koji se desio prije desetak godina u BiH, gdje su navodno djevojčice od 13-ak godina na jednom putovanju ostale trudne. Vijest je snažno odjeknula u javnosti i bila preuveličana. Ono što mi je u svemu tome bilo najviše zastrašujuće je odgovor javnosti. Željela sam istražiti kako mlade djevojke danas, u ovom polariziranom društvu, proživaljavaju svoju seksualnost“, izjavila je scenaristica i rediteljica Una Gunjak o filmu.

Uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu gdje je osvojio Specijalno priznanje. Na 29. Sarajevo Film Festivalu imao je gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film izvan konkurencije.

„Ekskurzija“ je prvi igrani film Une Gunjak, dobitnice Srca Sarajeva Sarajevo Film Festivala za najbolji kratki film („Kokoška“ 2014. – dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji kratki film).

Gunjak potpisuje scenarij i režiju filma “Ekskurzija”, a u autorskoj ekipi su direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerica Lamija Hadžihasanović Homarac.

Producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (SCCA/pro.ba), koproducenti Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Distributer filma u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Film je u svim kinima u BiH od 26. oktobra, ulaznice u prodaji.

Iz kritika:

“Sjajna Asja Zara Lagumdžija“ – Variety; „Talenat Une Gunjak je u vještini režiranja mlade glumačke ekipe“ Screen Daily; „Hrabar i estetski poetičan film“ Cineuropa; „Fascinantan film sa snažnom porukom“ International Cinephile Society.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)