Bh. delegacija u Cannesu

Lokalna tema međunarodne prođe

Mladi nizozemski reditelj Stijn Bouma iz gradića Hoorna, 27-godišnji student završne godine Sarajevske Filmske Akademije u svijetu poznate kao Film Factory Bele Tarra, učestvovao je u zvaničnom programu “Cinéfondation” , najpozantijijeg filmskog festivala u svijetu, što se po 70. put održao u Cannesu.


Kratkometražna fikcija od 22 minute bila je među 16 ostvarenja odabranih za prestižnu platformu, što je upravo proslavila dva destljeća postojanja. Kada se zna da je uradke uputilo 2600 kandidata, uspjeh sarajevskog studenta je istinski i veliki. Film “Lejla” je upečatljiva koprodukcija Akademije i “Alchimic filma”, koji je autor oformio sa još dva prijatelja iz Nizozemske.

– Ostvarenje je najprije, istinski “hommage” građanima Sarajeva, njihovim nastojanjima i težnjama ka boljem postojanju.- objasnio je reditelj za vrijeme razgovora, upriličenog odmah nakon projiciranja zvanične selekcije, u dvorani Bunuel, na petom katu raskošne, kanske Palače festivala. Sretna je okolnost, istakao je reditelj- da je SFA zahtijevala ne profesionalne glumce pa je Lejla Hadžić, studentica četvrte godine farmacije podarila glavnom liku posebnu originalnost, spontanost i svježinu. Njezina vrhunska interpretacija djevojke iz Fast Fooda koja prodavajući ražnjiće, susreće Vedada- u tumačenju Vedada Terzića, što je usmjerava ka sretnijem postojanju, privlači. Ali morala je ostaviti rodni grad i oca, koji nakon izčeznuća majke nema više nikoga da podijeli preostale dane. Slobodan Čabaković je liku podario ubjedljivost i neponovljivu realnost.”Lejla” je bila slavljena i na sedmom izdanju holandskog “Ultrich Film Festivala”.

Aktualni program “Cinéfondation” odabrao je poznati scenarist, reditelj i producent rumunjskog porijekla, Cristian Mungiu, dvostruko nagrađen u Cannesu. Najprije je 2007. godine dobio Zlatnu palmu za drugi dugometražni film “Četiri mjeseca, dvije nedjelje i dva dana”. Dva proljeća kasnije vraća se u Cannes kao scenarist, korealizator i producent filma “Priče zlatnog doba”. Scenarist i reditelj ostvarenja “Iznad uzbrdica”, dobiva 2012. godine priznanje za najkvalitetniji scenario i dvostruku nagradu za žensku interpretatoricu. Bio je član kanskog žirija 2013., pod predsjedništvom Stevena Spielberga. “Matura”, cineastov peti igrani film dobio je prošle godine, također na Medjunarodnom Filmskom Festivalu u Cannesu, priznanje za nauspješniju režiju.

Stijn Bouma će i slijedeći film, ujedno i diplomsko ostvarenje, također snimati u Sarajevu, sa profesionalnim interpretima Salihom Poilo, Majom Izetbegović, Izudinom Bajrovićem, Anom Miom Milić i Saninom Milanićem.
Djevojčica Amna Bajrić tumačiti će kćerku glavnog junaka, ratnog djeteta opterećenog teškim i upečatljivim uspomenama blokade grada koji je zaboravio izgled, nedavno preminule supruge. Ostvarenje ima radni naziv “Pronađena sjećanja”.
Lejla Hodžić glavna protagonistkinja bh. filma pokazanog na 70. Cannesu je iskreno priznala, kako je iznenađena događajima. Posebno grandioznošću najznačajnije smotre planetarne sedme umjetnosti i zvijezdama koje je napokon, vidjela-uživo!

Smotra bh. producenata u Cannesu

– Nisam mogla ni sanjati da ću jednog dana biti dio velike manifestacije i na izvjestan način, izjednačiti se s ostalim interpretima. Ne mislim se profesionalno baviti filmom ali ako me reditelji pozovu u casting, neću ih odbiti- istakla je simpatična i nenametljiva buduća apotekarica, odabrana glumiti glavnu junakinju među 20 kandidatkinja.
“Lejla” će se predstaviti s ostalim ostvarenjima “Cinéfondation” u kinu Cinéma du Panthéon 30., pa u Francuskoj kinemateci u Parizu, u dvorani Jean Eipstein, 31. svibnja i prvog lipnja.

Na 70. izdanju Festivala u Cannesu bili su i producent Zoran Galić iz Banjaluke, direktor i osnivatelj kuće “Vizart films”, Armin Hadžić zadužen za kordinaciju CineLinka, SFF-a i Amra Bakšić-Čamo koja sa galskim producentom Marcom Stanimirovićem, direktorom produkcije “Monkey Pack Film” djeluje za finansiranje prvog dugometražnog, igranog ostvarenja Ene Sendarijević iz Nizozemske, koja je kao mala djevojčica iz Odžaka izbjegla u zapadni dio Starog kontinenta. Mlada cineastica je prošle godine predstavila “Import” u programu “Petnaestorice reditelja” pa dobila posebno imenovanje žirija.

Galić, Jajčanin nastanjen u Banja Luci je bio među 20 odabranih uzvanika kanskog “Film marketa” pošto je BiH po drugi put bila zastupljena u programu “Producers of the Move”. Predložila ga je Udruga filmskih radnika BiH pa je aktivno učestvovao u 18. programu što se ostvarivao od 18. do 23. svibnja. Producenti su predstavljali osobne projekte na posebno organiziranim prezentacijama, među kojima su bili i razgovori sa predstavnicima čuvenog koprodukcijskog fonda Eurimages. Uvjeti za učestvovanje u “Film marketu” podrazumjevali su da kandidat posjeduje iskustvo u međunarodnim koprodukcijama. Galić je za vrijeme šestogodišnjih aktivnosti realizirao i producirao ostvarenja koja su učestvovala na više od 60 festivala i smotri sedme umjetnosti, nagrađenih sa 18 međunarodnih i 11 nacionalnih priznanja. Primjećena je i mlada Tuzlanka Amra Hadžihafizbegović, producentica i umjetnička agentica svog slavnog oca- Emira.

Cineastice Jasmila Žbanić i Ines Tanović su takđer bile u Cannes-u, radi susreta koji bi mogli doprinijeti realizaciji, njihovih budućih filmskih ostvarenja.

Džana Mujadžić