Belgijski Festival “Balkan Trafik” proslavlja 10. godišnjicu

balkan-trafikPovezivanje kultura

Po deseti put udruženja “1001 kofer” i “Bozar” će uskoro predstaviti jubilarni “Balkan Trafik”, festival belgijske prijestolnice, posvećen kulturama europskog jugo-istoka. Postao neizbježan sastanak slijedbenika dobre zabave i posebnog ugođaja, održava i obezbjeđuje kreativnu vitalnost oblasti, učestvujući u povezivanju dialoga Starog kontinenta odnosno njegovog dijela koji je prošao kroz neočekivane i žalosne događaje.
Cilj manifestacije je promocija interkulturnih susreta i oformljenje mjesta na kojem će članovi različitih zajednica izmjenjivati znanja, iskustva, komunicirati kroz umjetnost, te omogućiti publici artističke interakcije. Posjetitelj brusselskog Trga Svete Catherine nije smatran pasivnim promatračem, nego se poziva na aktivno uključenje u događaj. Izazov sa mnogo poleta ostvaruju osnivatelji Nicolas Wieers i Tony Van der Eecken.
Festival je za desetljeće postao kulturna interfaca, prevazišao identitarne različitosti oblasti, najprije poznate po konfliktima, pa razvio suradnju i partnerstva umnožavajući mnoštvo uticaja, preko osjećanja pripadnosti europskoj kulturi.
Ambicija je da se u bliskoj budućnosti povezu istočne i zapadne kulture zemalja Sredozemlja, sličnije nego što se vjeruje. Stvaranjem novih, umjetničkih sinergija i zajedničke volje pokazivanja glazbenih, filmskih, likovnih dometa, što će pomoći zajedništvo, poboljšati svakodnevnicu i globalizirane modele. Festival je na taj način uspio estetski sublimirati susrete, koji obećavaju bolje sutra.

Program će započeti predstavljanjem počasnog uzvanika Emira Kusturice, što će održati master-class i projicirati svoj film “Underground”, kao i izložbom Dejana Kalezića “Greetings from Dreams” uz pratnju glazbene grupe Bojana Krstića “Brass Band”. Nastupiće i Vikena Kamenica s Ali Paša&Kelli bandom. Drugi dan manifestacije predstavlaju se članovi Kočani orkestra, koncertom posvećenim najmlađima a desetgodišnjica se slavi uz udruženje Basarabia, Bernard orkestar, Interactive Gigs, Tales from Albania, Glass House orkestar, Mariu Simoglou, Soul made Bulgaria i Viphoniu Grataris, koju čine bosanskohercegovačka violinistica Mersiha Teskeređić i srbijanska pianistica Sara Vujadinović, učesnice brojnih svjetskih nastupa i predstavljanja.
Za četiri dana festivala nastupiće oko pedesetak umjetnika iz južno-istočne Europe i Balkana, među kojima sarajevska “Halka” i grupa “Preporod” sa Tarikom Omerhodžićem.

Džana Mujadžić