Festival “Balkan Trafik” u Brusselsu

Južni vjetar u Bozaru

Brusselska palača Bozar aktualno prima 11 izdanje poznatog festivala kreativnosti i glazbe iseljenika sa jugoistoka Starog kontineta, posvuda čuvenog “Balkan Trafika”.
Aktualna manifestacija je otvorena nastupom Gorana Bregovića i njegovog “Orkestra za vjenčanja i sahrane” što su se predstavili uz brusselsku Filharmoniju. Slijedila je turska zvijezda Gaye Su Akyol, amblematični predstavnik novog umjetničkog, progresivnog vala iz Istambula, čija romantična glazba posjeduje jaku kritičnu dimenziju.
Moldavci i famozni “Zdrob” su također nastupili u belgijskoj prijestolnici čiji žitelji vole tradicionalnu glazbu, uokvirenu punk- rockom.
Fenomen grupe “New York Gypsy All Stars” je izražen makedonskim klarinetom, hipnotičkim jazzom i smislom za zabavu što je oduševila publiku. Slijedili su poznati članovi grupe “Baba Zulm” čijih je nekoliko, već rasprodatih CD-a miksirao čuveni Max Professor. Grupa ne prestaje sa turnejama već dva desetljeća, ponosno naglašavajući svoje underground oznake.

Do kraja weekenda predstavlja se i belgijski glazbenik Benito Blanquaert sa bugarskim akordeonistom Petrom Elmazovom pa galskim trompetistom Jean-Pierreom Lietardom. Ukupno osam glazbenika komponiraju i interpretiraju originalnu, romsku glazbu Balkana.
Članovi banda “Panika” su također prisutni na festivalu pa restituiraju osobni duh balkanskih fanfara. Pozvan je i “Aman duo de Belgique” što udružuje Bosanku Mersihu Teskeredžić, čiji su violinski performansi poznati u cijeloj Europi, sa srpskom pijanisticom Sarom Vujadinović. One zajedno, već dugo vremena pokazuju svijetu bogatstvo ritma i sadržajnost sevdalinke koje ugrađuju u klasičnu glazbu, unoseći i melodičnost srpskih ali i albanskih glazbenih tradicija. Nastupaju u Bozaru s albanskom sopranisticom Blertom Zhegn. Duo je posebna formacija na koju su Belgijanci veoma ponosni. Na “Balkan Trafiku” nastupa i “Brussels Balla Orchestra”, kolektiv profesionalnih glazbenika “balkanskog ateljea” koji upravlja Nicolas Hanzener.
Grupa “Rivia” često je pozvana na vjenčanja u Albaniji i Belgiji, kao i cijeloj Europi. Njihov specifičan univers sastavljen od različitih glazbenih uticaja Balkana, čini čuda jer se svima dopadaju.

“Belgica Karadanizliler Folklor Deruegi” predstavlja plesove iz oblasti Crnog mora, najviše nesvakidašnje “korone”, praćene posebnom lirom sa tri žice. Sedma umjetnost je prisutna u raskošnom programu koji najprije predstavlja ostvarenje “Bezbog”, Ralitze Petrove, priču o Gani što se brine o starijim osobama i otkriva ljepotu glasa djedice Yoana, koji je opsjeda.
Uz mnoštvo nastupa otvorene su i izložbe, kulinarski ateljei, diskusije. Uprilićuju se susreti, književne večeri, zabave što traju do jutra.

Džana Mujadžić