Alana Rickmana frustrirala uloga Snapea u Harry Potteru

Pokojni britanski glumac Alan Rickman imao je veliku karijeru i prije Harryja Pottera, no uloga Severusa Snapea učinila ga je popularnim i kod mlađe publike.

Međutim, Rickman je, pokazuju njegova privatna pisma koja su u prodaji, imao svoje sumnje i probleme sa likom Severusa Snapea. Glumac je tokom snimanja šestog nastavka “Harry Potter and the Half-Blood Prince” u dopisivanju s producentom Davidom Heymanom rekao kako ga muči režija Davida Yatesa i razvoj lika.

Heyman je glumcu koji je 2016. umro od raka gušterače napisao “hvala ti što si Harryja Pottera pretvorio u uspjeh, znam da si ponekada isfrustriran no ti si integralni dio filma i briljantan si”.

Rickman, poznat i po ulogama “Robin Hood: Prince of Thieves”, “Die Hard”, “Love Actually” i mnogima drugima, u Harryju Potteru glumio je profesora Severusa Snapea, anti-junaka koji, iako se cijelu knjigu doima kao zlikovac, na kraju ispadne mnogo kompliciranija ličnost tajanstvene historije i dubokih motiva.

Rickmanova pisma prodavat će se na “ABA Rare Book Fair” u Londonu, a kolege s kojima je radio na filmovima o Harryju Potteru nisu jedine zanimljive ličnosti s kojima se Rickman dopisivao. Procjenjuju se na 950.000 funti. Kolekcija uključuje pisma princa Charlesa, Tonyja Blaira i Billa Clintona Rickmanu…

Glumac je tokom života popunio 35 kutija pismima, scenarijima i dnevnicima koji sada idu na prodaju. Od svoje 19-te godine Rickman je u vezi s Rimom Horton, a njih dvoje nisu imali djece.