Admir F. Beganović: Moje oko se još nije nagledalo Sarajeva, i mislim da sam jedan od rijetkih koji ovoliko voli svoj grad

Kada je nešto ovaku u pitanju, da bi se uopšte napravio neki uvod u priču i intervju koji slijedi jako je teško, jer se govori o glavnom gradu naše zemlje. Malo koji grad ima bogatu historiju i prošlost, bilo ona lijepu ili manje lijepa kao što je ima naše Sarajevo.

Po sarajevskim kuloarima i među poznatim licima Sarajeva se počelo pričati kako je jedan Sarajlija došao na ideju pisati o svom gradu onako kako ga on vidi…

Naime, riječ je od poznatom Bh. književniku, piscu, novinaru i kolumnisti Admiru F. Beganoviću koji je jedan veliki patriota i zaljubljenik svoga grada koji želi dati još jedan pečat i ostaviti svom gradu još jedno naslijeđe.

U nastavku pročitajte ekskluzivni intervju koji je dao za naš portal:

1. Kako ste došli na ideju da pišete film o Sarajevu?
Teško da ćete naći nekoga ko voli više svoj grad od mene tu ne dam nikome pardona. Naravno da svako voli svoje mjesto rođenja, ali nekako sam uvijek govorio da je srce knjiga oka, a ono što oko vidi zapisano je u srcu. Moje oko se još nije nagledalo Sarajeva. Možda sam jedan od rijetkih kojem Sarajevo nedostaje ma gdje da se nalazim, jer nedostajanje nema kraja kao ni i u ljubavi, tako i u životu. Mene Sarajevo pronađe tamo gdje me nema. Po završetku knjige „Junaci jednog vremena“, razmišljao sam šta dalje raditi. Pošto sam prilično nemirnog duha vođen onom starom mišlju „Da mirno more ne pravi mornare“ i dok sam sjedio sa društvom na Bijeloj Tabiji, došao sam na ideju zašto ne bih na neki svoj način napisao tu svoju ljubav prema Sarajevu.

2. Kako ste došli u kontakt sa ljudima iz Chicaga?
Čovjek sa novom idejom je lud čovjek. Razgovarao sam sa nekim prijateljima kada mi je došla na pamet ova ideja. Tako u razgovoru sa prijateljem Muamerom Kerlom koji inače radi za televiziju i kojem se jako svidjela ova ideja, a koji mi je bez čitanja scenarija uputio kompliment i rekao: „Ja znam kako ti pišeš, a da li si ti za saradnju..?“, ovaj prijedlog me jako odbradovao i naravno da sam prihvatio. Naime, Muamer Kerla je jako kvalitetan čovjek, ali i jako kvalitetan u svom poslu, tako da ja ne sumnjam u ishod ovog projekta.

3. Da li će film biti otjelovljenje Vaše knjige „Junaci jednog vremena“?
Ovo je jedna jako obimna priča koja ide od prvog spomena Sarajeva u nekom mlađem kamenom dobu pa sve do današnjih dana.

Naime: „Priča počinje od 1462. godine odnosno kada je Isa-Beg Ishaković dao da se grad izgradi, pa do toga kako je grad sa nekom tajanstvenom tišinom dočekao Gazi Husrev-bega, pa ona neizbježna ružna godina kada je 1697. godina princ Eugen Savojski zapalio Sarajevo pa do današnjih dana “.

Najlakše je uzeti kameru i snimiti, ali teško je uzeti i napisati priču i ukomponovati, ali tu je Kerla koji je vrhunski stručnjak.

Zamišljeno je da se pored ove priče spomenu i viđenije Sarajlije koje su na neki način ostavile trag i oni koji više nisu među živima, ali i oni koji su još uvijek sa nama poput: Kiko Sarajlić, Vladimir Prelog, Kaimija, Alkalaj, Zlata, Irfan Horo, Dario Gamonja, Valter, Osim (željino polufinale Kup uEfa), Brega, Indxi, Kinđe Katalinski, Zdravko Čolić – Čola, Danis Tanović, Fehim Ef. Spaho, Fra. Grga Martić, Emerik Blum, Šibicari, Kockari, Goran Bregović, Dino Merlin, Edin Džeko Emir Hađihafisbegović, gradonačelnik Abdulah Skaka, obični ljudi, Vozač tramvaja, djeca i mnogi drugi koji nešto znače ovom gradu, rekao je za filmonizirani.net Admir f. Beganović.

4. Da li će možda biti neka premijera na Sarajevo Film Festivalu koji počinje sljedećeg mjeseca?
Promocija i premijera će svakako biti, ali kratak je rok od mog završetka do početka Sarajevo Film Festivala. Prva premijera će svakako biti u mom gradu u Domu Mladih. Ono što godi svakom autoru je da su ljudi već počeli sa oduševljenjem da pričaju, bez da znaju druge pojedinosti u scenariju, sem naziva filma koji će se svakako zvati „Sarajevo“, a već se počelo na neviđeno pričati o promociji u Beogradu, Istambulu, a zahvaljujući Kerli i po Americi.

5. Šta nam možete reći za kraj?
Znam samo početak i kraj filma, a svakako ću u svom dokumentarcu iskoristiti i mnogu arhivsku građu. Sarajevo je hamal ili nosač svoje prošlosti, ali i blistave budučnosti, jer grad koji ima dušu ne može biti poražen nekim zlim namjerama, a na kraju krajeva na ulazu u Sarajevo umjesto standardnog DOBRO DOŠLI stoji otvoreno srce koje je uvijek bilo i biti će, rekao je za filmonizirani.net Admir F. Beganović.

Radila: Ajla Hurko