66 Berlinale naklonjeno Galima

danis-tanovic-smrt-u-sarajevuFrancuske produkcije na 66 Berlinale-u

Rođeni Zeničanin, porijeklom Hercegovac, Danis Tanović, proglašen na zapadu “belgijskim cineastom”, imaće planetarnu premijeru zadnjeg dugometražnog igranog filma na Berlinale-u 2016 godine.
Ostvarenje “Smrt u Sarajevu” uvršteno je u zvanični, natjecateljski program poznatog festivala čije se 66. izdanje održava od 11 do 21 februara.
Scenario je motiviran dramom Bernarda Henri Levyja “Hotel Europa”, koja je prošle sezone predstavljena u pariškom teatru “L’Atelier” smještenom u 18 gradskom okrugu, u režiji Dine Mustafića, pa prekinuta prije roka, pošto je publika dezertirala poznati teatar.
Kao i u Parizu, u filmu bh “oskariziranog” reditelja glavnu ulogu tumači slavni i kvalitetni galski glumac, Jacques Weber. Ako u drami francuskog filozofa, pisca i cineasta jedna osoba pokušava napisati govor za stogodišnjicu sarajevskog atentata, u drevnom hotelu “Europa” koji postoji više od stoljeća, u filmu se radi o pripremanju večere u istom objektu.

Neobičan uzvanik

Hotel Europa je nanovo animiran i odlično radi, ali zaposleni pripremju štrajk dok banka zahtijeva hitno plaćanje dugova! Događaji mogu zasmetati i ugroziti dolazak uglednih uzvanika. Angažiran je mafijaš koji izvodi strip-tease u podrumu hotela s ciljem smirivanja nezadovoljnih radnika. Na krovu ugostitljskog objekta se nalazi improvizorani tv studio, što predstavlja poseban program posvećen obilježavanju stogodišnjice atentata. Događaje prekida neočekivani i neobični uzvanik- Gavrilo Princip!
Umjetničku ekipu čine probrani glumci: Snjezana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana i Aleksandar Seksan, Faketa, Edin i Mugdim Avdagić, Rijad Gvozden, Ermin Sijamija, Boris Ler, Amar Selimović, Alija Aljović, Luna Mijović.

Pored “Smrti u Sarajevu” u produkciji SCCA/pro.ba i pariškog Margo filma kojim upravlja François Margolin, i koprodukciji trećeg programa galske, državne televizije FR3 Cinéma, na Berlinaleu će učestovati i slavljeni galski reditelj André Téchiné sa fikcijom “Kada se ima 17 godina”. Za “Zlatnog Medvjeda” se natjeće i francuska rediteljica Mia Hansen- Love koja u 35 godini predstavlja peti film “Budućnost”/ L’Avenir /, sa Isabelle Huppert u glavnoj ulozi.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *