Home / Vijesti / Zulawski trijumfira sa filmom ‘Cosmos’

Zulawski trijumfira sa filmom ‘Cosmos’

Organizirani anarhist

Andrzej Zulawski nije snimao desetljeće i pol pa se vraća u zatamnjene dvorane, trijumfalnim ostvarenjem “Cosmos“, čiju je produkciju osigurao poznati Paulo Branco. Na ovogodišnjem Festivalu filma u Rotterdamu dodijeljen im je Srebreni Leopard, osiguravši distribuciju u 50 zemalja.

Witold kojeg tumači Jonathan Genet i Fuchs, u interpretaciji Johana Libéreaua, stižu u porodični pansionat u Portugalu gdje namjeravaju boraviti nekoliko dana, i dobro se odmorititi. Prvi je izgubio školsku godinu na studijima prava, a drugi otpušten iz jedne poznate modne kuće. Dočekao ih je čudan par kojeg također tumače francuski glumci Sabine Azéma, udovica René Claira i Jean-François Balmer. Izbor je razumljiv, Gali su koproducenti.

Ostvarenje je poseban događaj jer se nadareni Zulawski, odnedavno 75 godišnjak, vraća na veliki ekran. Nije snimao od izlazka filma “Vjernost” i rastave sa galskom glumicom 48 godišnjom Sophie Marceau, sa kojom ima sina Vincenta.
Nakon zapadnog egzila reditelj se vratio u Poljsku, ostvarivši nekoliko pisanih djela o političkoj kulturi zemlje. Paulo Branco ga je vratio sedmoj umjetnosti, od koje se slavni Poljak sasvim udaljio. Zulawski se nije odupirao realizaciji Gombrowiczevog djela, a bio je ugodno iznenađen da portugalski producent čita književna djela, istočnoeuropskih autora.

Andrzej Zulawski je rođen 22. novembra 1940. godine u Ukrajini, i prešao je komunizam čitajuči poznatog autora, što mu je značilo i pomoglo, kako je istakao na pariškoj promociji: “Otvoriti prozor da bi usao svjež zrak u zagađenu prostoriju”. Gombrowicz je bio preteća autora apsurda, sa mnogo humora i prkosa, a posjedovao je posebnu, intelektualnu subtilnost, životnu i savremenu”!

Nagrada za najbolju režiju

Cineast je nastojao očuvati zvuk slobode posebnim načinom snimanja, koji je išao protiv piščevog stila.

“Njegova knjiga je iz 1939. godine i događa se u siromašnom porodičnom hotelu, opisujući različite oblike mržnje prema maloj buržoaziji. Nisam sposoban raditi na mržnji niti obrađivati takve sadržaje, a jedino ne podnosim reditelje koji su jači od sopstvenih tema i smatraju se većim od njihovih ličnosti. Znači, snimao sam u Portugalu sa pametnim i privlačnim glumcima, što je sasvim različito od Gombrowicza. Svi znamo da su i najvjernije književne adaptacije ipak, samostalna djela”.

Mala i odabrana grupa karaktera otkriva uredan svijet, ali njihova poimanja su u fragmenima lične stvarnosti, pa miješaju fantastiku, burlesku, čak i komičnu tragediju. Čulnost nije daleko isto kao i metafizičnost.

“Njihov svijet je izokrenut i nadrealističan”- istakao je poznati cineast, koji uskoro započinje novo snimanje.
Iako Zulawski odbija bilo kakvu ideju i prisustvo “teatralnosti”, ističući da je na filmu “riječ uvijek pezorativna”, uposlio je glumce koji su najprije tetarski umjetnici, malo poznati među galskim filmskim zvijezdama, poput Depardieua ili Dujardina. Zulawski se odbranio navodom da se u Poljskoj do 18. stoljeća govorilo latinskim jezikom, pa su teatarski izvođači najpozvaniji da to naglase.

“Cosmos” ističe tekstualno i ritmično izražavanje, pa cineast priznaje: “Zahtijevao sam od izvođača brz izgovor, u čemu im je najviše pomogla iskusna glumcia Sabine Azéma, dugogodišnja interpretatorica zahtjevnih ostvarenja njezinog slavnog supruga, Renéa Claira; upriličavala je repeticije i ponavljanja teksta i u mom odsustvu. Na snimanju je bila organizirana anarhija jer su svi znali šta rade pa su improvizirali, na ličan način. Jedino nisam dozvoljavao pauze i gubljenje memorije.”

Zahvaljujući ovakom načinu rada Zulawski je dobio nagradu za režiju i Srebrenog Leoparda, na ovogodišnjem Festivalu u Locarnu.

Džana Mujadžić