Home / Vijesti / Filmski festivali / John Cleese, zvijezda Monty Pythona, dolazi u Sarajevo na 23. SFF

John Cleese, zvijezda Monty Pythona, dolazi u Sarajevo na 23. SFF

Ovogodišnji gost Sarajevo Film Festivala bit će slavni britanski komičar i zvijezda Monty Pythona John Cleese, prenosi Klix.ba. Legendarni glumac je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva koje će mu biti uručeno na svečanoj ceremoniji na 23. Sarajevo Film Festivalu.


John Cleese rođen je i odrastao u Weston-super-Mareu. Njegov prvi uspon ka slavi krenuo je s “The Frost Report” 1966. godine i 1969. godine gdje je učestvovao u kreiranju Monty Pythonovog Letećeg cirkusa.

S tim timom krenuo je u osvjajanje svijeta s četiri kultne serije i četiri veoma uspješna filma: “And Now For Something Completely Different “(1971), “Monty Python and the Holy Grail” (1974), “The Life of Brian” (1979) i “The Meaning of Life” (1983). Pythoni su se ponovo ujedinili za nastupe uživo u Velikoj Britaniji 2014. godine.

Nakon napuštanja Pythona, Cleese je nastavio kreiranje Basila Fawltya, menadžera hotela iz pakla u Fawlty Towersu. Kao jedna od najuspješnijih TV serija svih vremena, “Fawlty Towers” je repriziran na BBC-u više puta.

Godine 1988. glumio je i učestvovao u pisanju scenarija “A Fish Called Wanda”. Ponovo se sastao sa zvijezdama Wande 1996. godine kako bi kreirali “Fierce Creatures”, film o zoološkom vrtu koji je svjetsku premijeru doživio 1997. godine.

Kako u saradnji sa Monty Pythonom, Cleeseove uloge glumca uključuju i: “The Great Muppet Caper” (1980), “Time Bandits” (1980), “Privates on Parade” (1982) “Silverado” (1984), “Clockwise” (1986), “Terry Jones’s Erik the Viking”, “Eric Idle’s Splitting Heirs” (1992), “Mary Shelley’s Frankenstein” (1994), “The Jungle Book” (1995), “The Wind in the Willows” (1996), “The Out-of-Towners” (1999) i “Rat Race” (2001). Cleese se također pojavio i u filmovima “James Bond” i “Harry Potter”.

Za rad na televiziji Cleese je dobio nagradu Emmy za ulogu u komediji “Cheers” i dobio je nominaciju za Emmy za pojavljivanje u seriji “3rd Rock From the Sun”.

John Cleese učestvovao je u pisanju (zajedno s Robin Skynner) dvije najbolje prodavane knjige o psihologiji, “Families and How to Survive Them” i “Life and How to Survive It”.

Suosnivač je Video Artsa iz 1972. godine koji su se proslavili snimanjem i plasmanom filmova o temi menadžmenta i prodaje van granica SAD-a. Video Art je prodan 1991. godine.

John je pokrenuo Secret Policeman’s Ball koncerte za Amnesty International i nastavio je humanitarni rad, kao što je The Human Face (2001) za BBC.

U poznim godinama vrijeme provodi pišući scenarije za filmove, spremajući govore za poslovnu publiku, održavajući seminare o kreativnosti, predavajući na Cornellu i konstruišući virtuelnu stvarnost.