Vijesti

Fantastične slagalice “Igre prijestolja”, posvećene najvažnijim momentima

Najepskija smrt u “Igri prijestolja” bi vjerovatno bila ona Neda Starka ili možda masakr na Crvenom vjenčanju. I umjetnička djela pod nazivom “Beautiful Death” to dokazuju.

Naime, HBO je objavio novu seriju od šest slagalica “Igre prijestola”. Dok biste možda očekivali neke od ikoničnih smrti iz serije, slagalice se ipak usredsređuju na scene koje su prelomne tačke u priči. Neke od njih uključuju krvoproliće, ali većina ne.

O čemu se tačno radi? Slike na slagalicama su zasnovane na umjetničkim radovima Robert M. Ball, koji je od početka serije pravio ilustracije – jednu po epizodi – a tiču se najznačajnijih smrti u seriji. Takođe, svaka slagalica sadrži 1.000 komada, a veličine je 48 x 68 centimetara.

Slike su pomalo apstraktne, ali ipak možete pogoditi na šta se odnose.

Prva, pod nazivom “Long May She Reign”, odnosi se na eksploziju Velike Septe Baleora u epizodi “The Winds of Winter” iz šeste sezone. Serseino lice nije na slici, ali crna odjeća i držanje tijela i ruku, te zeleni plamen ne ostavljaju mjesta dilemi o kome se radi. Lobanje, između ostalih, naravno, pripadaju članovima kuće Tajrel.

Druga se zove “Violence is a Disease”, a potiče iz epizode “The Broken Man” iz šeste sezone. Njegova tema je Pseto i njegov povratak u priču – što bi moglo označavati njegovu važnost u budućnosti.

Treća slagalica se zove “Dracarys!”. U pitanju je scena iz treće sezone, preciznije epizode “And Now His Watch Has Ended”, kada Deneris oslobađa robove Astapora uz pomoć plamena svojih zmajeva.

Naziv četvrte je “We Never Stop Playing” iz epizode “Unbowed, Unbent, Unbroken” iz pete sezone. Ovo je posebno zanimljiva tema za slagalicu, zato što to nije kraj Arjinog obitavanja sa Ljudima bez lica. Zapravo, to je scena kada joj Džaken objašnjava njihovu filozofiju. To bi moglo ukazivati na to da Džaken ima veću ulogu u priči koja će tek doći.

“Hold the Door” je naziv pete slagalice, a dolazi iz epizode “The Door” iz sezone šest, koja je prekretnica i koja objašnjava kako funkcioniše nova moć Brena Starka kao Trookog gavrana. Sedma sezona je već pokazala da su njegove moći ključne za dalji narativ.

Šesta i posljednja slagalica se zove “Your Name Will Disappear”, a tema dolazi iz epizode “The Battle of The Bastards”, takođe iz šeste sezone. U pitanju je rečenica kojom se Sansa obraća svom silovatelju Remziju dok ga baca među njegove pse. Ovo je bila prekretnica koja je pokazala da je Sansa Stark jedan od likova iz serije koje ne treba olako uzimati.