Home / Biografije / Željko Ninčić – Biografija

Željko Ninčić – Biografija

Bosanskohercegovački glumac, rođen 03. maja 1959. godine u Nevesinju. Najznačajniji period djetinjstva i odrastanja, proveo u Lištici – Široki brijeg, gdje je završio gimnaziju, u kojoj se i počeo baviti glumom, (srednjoškolsko takmičenje »Najveseliji razred«, gdje je sam pisao i glumio).

U to doba dvije najznačajnije ličnosti, koje su uticale na njega su Čarli Čaplin i M.P. Čkalja. U Sarajevu je konkurisao 1982/83 školske godine, na Akademiju scenskih umjetnosti, gdje je i primljen u klasi prof. Emira Kusturice, te istu završio 1987. god.

Najznačajnije njegove vježbe na Akademiji su bile: »Zapisi iz podzemlja«-F.Dostojevski u sopstvenoj adaptaciji, »Davor Stevanovic«-prijemni Audicija i po sopstvenoj ideji i tekstu, uloga »Kamija« u diplomskoj predstavi »Buba u uhu« Fejdo…, »Pastor Manders« iz »Sablasti«-Ibzen itd.

U vrijeme studiranja glumio je u dva igrana filma-uloga »Meksikanac« u »Strategiji švrake«, Z. Lavanića i u filmu »Život radnika« uloga »Cigre« kod M. Mandića. Također dvije TV serije »Notna svaštara« (Timoti Bajford), i »Mak i Zak«-D.Marjanović.

Jedan je od autora i tvoraca predstave »Audicija« sa likom Davor Stevanović, kao i idejni tvorac i autor »Nove audicije«, sa svojim kolegama, autor »Najnovija audicija-Željko Ninčić«( »Primi me«) i »Super Nova Audicija 007«.