Us (Mi) – Zbrkano i nezanimljivo

Ambiciozni drugi film koji je napisao, režirao i producirao Jordan Peele (Get Out) pokušao je previše stvari odjednom da prikaže …

Najbolji dio filma je svakako uvodni dio filma, gdje znamo da će se nešta desiti i iščekujemo da se desi, a onda nastaje zbrka u kojoj se svašta dešava a ništa se ne dešava. Možda bi se ovako najbolje i mogao opisati film.

Teško je prosuditi u većini filma ‘Ko, Šta i Zbog čega’, te čovjek ne može da doživi interakciju sa likovima, već ih sa udaljenosti posmatra ravnodušan na njihove sudbine.

Gluma je dobra, ali nedovoljna da nadomjesti rupe u priči.

Us govori o mnogo stvari, ili tačnije započinje mnogo stvari, bez da se bavi konkretno ijednom od njih. Slijedi porodicu, mamu Adelaide (Lupita Nyong’o), oca Gabe (Winston Duke), kćerku Zora (Shahadi Wright Joseph), i sina Jason (Evan Alex), koji odlaze na odmor.

Oni naizgled djeluju sretno, ali ispod površine nešta se dešava. Adelaide je zabrinuta oko cijelog putovanja, jer je kao dijete doživjela čudno iskustvo u zabavnom parku, traumu oko koje se sve vrti u filmu ‘Us’.

Ta jeziva scena koja se odvijala 1986. godine urađena je jako dobro.
U njoj mlada Adelaide (Madison Curry) odluta u zabavnom parku, gdje joj se desi čudna i strašna stvar, i tokom te scene film djeluje da će biti vrhunski, ali zbrka nastaje kasnije.

Peele otvara mnoga pitanja bez da nam daje jasne odgovore. U nekim scenama stvari su bukvalne, u drugima imaju metaforičko značenje. Problem nastaje onda kada nemamo jasnu predstavu koje je koja stvar, te da li nešto da prihvatimo kao takvo i kao nešta što se sada dešava, ili da ga tumačimo u prenesenom značenju.

Paralelni svjetovi koji se prikazuju suviše su identični. Usklađeno ponašanje likova ne može se nikako objasniti, obzirom da nemaju dodira jedni sa drugima.

Na kraju vas možda malo iznenadi pozitivno i neočekivano, ali što se mene tiče to ipak nije dovoljno da bi film bio odličan.

Na IMDb-u film trenutno ima ocjenu 7,6, što je i više nego odlično, a na Rotten Tomatoes kritičari su mu čak dali 95%. pozitivnu ocjenu.

Na vama je sami da odlučite da li gledati film ili ne. Što se mene tiče ovaj film nije ni blizu filma ‘Get Out

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *