Umro Bernardo Bertolucci, višestruki dobitnik Oscara

Bernardo Bertolucci, čiji je epski film “Posljednji kineski car” osvojio čak devet Oscara i koji je utjecao na generacije filmskih stvaralaca, Umro je u 77. godini života, nakon duge i teške borbe s rakom.

Naime, Bernardo Bertolucci je uspio ostvariti se na polju filma u Evropi i u Hollywoodu, iako je njegovo stvaralaštvo imalo svoje uspone i padove. Međutim, i u najgorim trenucima života Bertolucci je nastojao praviti filmove koji su zapravo projekcije njegovog unutrašnjeg svijeta.

Njegovo najpoznatije ostvarenje “Posljednji kineski car” je adaptacija autobiografije posljednjeg imperijalnog vladara Kine Pu Yija, za koju je reditelj osvojio Oscara 1987. godine u svakoj od kategorija u kojima je nominiran. Također, Bertolucci je postao prvi i jedini Italijan koji je osvojio Oscara za najboljeg redatelja.

Rođen 16. marta 1941. godine u bogatoj porodici u Parmi, Bertolucci je bio jedan od velikih talenata svog vremena. Sin poznatog pjesnika i pisca Attilija Bertoluccija, Bernardo je postao nagrađivani pjesnik već u svojoj 21. godini, ali se kasnije ipak odlučio za filmsko stvaralaštvo.