Umrla legendarna srpsko – jugoslovenska glumica Mira Stupica

mira

Čuvena srpska glumica Mira Stupica umrla je sinoć u Beogradu u 93. godini, a samo prije samo dva dana diva našeg pozorišta proslavila je rođendan u krugu najbližih.

Nizala je uloge u pozorištu sve od Šapca, Niša pa do Pariza i Moskve, a igrala je u svim žanrovima od klasike do savremenog nacionalnog i inostranog repertoara. Mira je bila nezaboravna Petrunjela, Glorija, baronica Kasteli, Madam San Žen i mnoge druge uloge.

Često je govorila kako je vrhunac glumačkog dara ostvarila u režijama Bojana Stupice, tokom dve decenije zajedničkog života na sceni i van nje.

Dobitnica je mnogih nagrada neke od njih su Dobričin prsten, Statuete “Joakim Vujić”, nagrada “Pavle Vuisić”, festivala “Dani Zorana Radmilovića” i mnoge druge nagrade.

Takođe imala je i debi u filmu koji je ekranizacija romana “Bakonja fra Brne”, početkom pedesetih godina prošlog vijeka.
Glumica je svoja životna iskustva, kako profesionala tako i privatna u kojima je bilo i gubitaka sabrala u knjigu “Šaka soli”, koja je imala nekoliko izdanja.

Pošto je imala zdravstvenih problema prestala se pojavljivati u javnosti, tako da je njeno posljednje pojavljivanje bilo u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *