U smrtnoj klopki ratnog Belfasta

Obitelj sa svih strana svijeta

Thriller Yanna Demangea pod nazivom “71” je film koji uzrokuje brojne rasprave i nebrojene komentare. Radnja se događa u Belfastu, prijestolnici sjeverne Irske, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća i traje samo jednu, jako burnu noć. Djelo je ambiciozno, napeto, grozničavo i efikasno. Začuđuje političkim i historijskim normalitetom, što irski konflikt čini neprozirnim i teško shvatljivim.

Junak bez obitelji izjednaćuje obje zaraćene strane pa je film jako različit od poznatog “Hungera” o istom sadržaju, koji je Steve McQueen predstavio prije šest godina.
Yann Demange otkriva tajnovitost crpljenu u njegovoj osobnoj, životnoj prići. Potpisati filmsko djelo sa znakom Union Jacka, kada se nosi strano ime – iznenađuje. Cineast rođen 1977 godine u Parizu, se zove Yann Mounir Reda Demange a sin je Francuskinje i alžirskog Berbera, čija se zajednica nije mogla okarakterizirati neutralnom niti politčcki, niti povijesno.
Demange je rano ostao bez oca koji se vratio u toplinu Mediterana. Dječak je, ubrzo, dobio dva polubrata: jednog sa Martiniquea a drugog iz Argentine. I njihovi očevi su napustili obitelj.

“Kod nas je bilo kao u “Benettonu” sjeća se reditelj. Moja majka što desetljećima živi u Londonu nikada nije naučila engleski ali mi je prenijela ljubav za film. Posjedovali smo kasete francuskih filmskih remek-djela ali sam bio više okrenut prema stvaralaštvu Johna Carpentera, Waltera Hilla ili Sama Peckinpaha nego Françoisa Truffauta. Prvi sam iz obitelji upisan na sveučiliste i to jako kasno”.

Demange se sam školovao do 17 godine kada je napustio college i uspio dobiti zaposlenje kao stažist na jednom clipu, pa je putovao na Ibizu! Ubrzo je postao asistent snimanja, ostvarivši zanimljivo kratkometražno ostvarenje o izbacivačima iz diskoteka. Tri puta je pokušavao upis na London College of Communication, pa napokon-uspio. Zatim je pohađao National film and Television School, koju je sa najboljim ocjenama zavrsio 2006. Njegovi kratkometražni filmovi postali su referenca. Demange također realizira gledane tv serije i filmove što nije izmaklo Tessi Ross, u to vrijeme odgovornoj za sedmu umjetnost na četvrtom kanalu i filijali Channel 4. Surađujući sa njom, reditelj je dobio scenario “71” , dramaturga Gregory Burkea. Dirnut uzbudljivim sadržajem, Demange se sjeća : “Shvatio sam kako je obrađujući irski konflikt opisao sve ostale ratove, čak i njihovu srž”!

Neobične metamorfoze sukoba

Gary Hook, britanski vojnik pohađa drugi razred i saznaje kako je njegov vod upućen u Belfast, na ispomoć policiji. Smješteni u Falls Roadu na katoličkoj strani grada, vojnici pomažu policajcima Royal Ulster Constabulory u istraživanju četvrti.
Impresionira rediteljeva nadarenost i način metamorfoze policijskog poduhvata, što se pretvara u vojni okršaj. Zaprepašćuje ljutnja i bijes stanovnika koji gledaju susjede mučene od strane protestanskih policajaca. Zanimljive su rakcije manifestanata, nenadanih učesnika odiseje vojnika Hooka. Svaki plan vodi ka novoj razini nasilja i apsurdu, do časa kada vojnik, odvojen od svoje grupe nastoji sa kolegom koji ubrzo umire, opstati u neprijateljskoj sredini.
Galsko- alžirski reditelj iz Londona je historiju produbio, dodao lik mlađeg brata koji čeka Hooka u sirotistu i znalački usporio ritam naracije. Film naglašava ulogu britanske armije koju pokazuje kao arhaičnu organizaciju, strukturiranu klasnim odnosima. Zaključak “svi krivi i neiskreni” se nameće neiskusnom i neupućenom vojniku sa viškom dobre volje, magistralno interpretiranim zahvaljujući nadarenosti britanskog glumca Jacka O’ Connella, koji shvata kako mora izaći iz klopke Belfasta, nesvakidašnje košnice što ostavlja gorak okus jer “71” svog heroja okružuje djecom. Najprije mlađim bratom, potom malim katolikom što Hooku krade pušku ili protestantskim dječakom, koji ga vodi kroz zapaljeni grad. Dvojica stradaju, podsječajući na visoku cijenu sukoba. Ostali interpreti su savršeni jer se radi o iskusnim glumcima, čiji se talenat više ne dokazuje, poput Seana Harrisa, Paula Anderssona, Richarda Dormera ili Charlie Murphyja.
Ostvarenje od sat i 39 minuta, bilo je u zvaničnom programu ovogodišnjeg “Barlinalea” a osvojilo je nagradu žirija Festivala Beaune. Reditelj Demange je proglašen najuspješnijim na smotri sedme umjetnosti u Saint-Jean-de Luz.

Džana Mujadžić