U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti održat će se predstava “Vesela večer u Sarajevu”

ccccc

Ova pozorišna predstava, rađena je u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, a ponovo se izvodi u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti. u petak i subotu.

Naime, predstava “Vesela večer u Sarajevu” ima za cilj da ukaže na tradicionalne vrijednosti zaboravljenog Sarajeva, na sijela koja su bila glavna okupljališta umjetnika i intelektualaca, stranaca i građana, a koja su značajno uticala na razvoj kulture i umjetnosti, na uspostavljanje kvalitetnijih međuljudskih odnosa i na upoznavanje sa različitostima i specifičnostima naroda i etničkih skupina.

Večer će biti vesela baš kako je opisuje Samokovlija, za “sve one koje ulaze u život i one koji ga žive, kao i za one koji bijahu prije nas…Povezali smo stoljeća, nanizali događaje čudno i neshvatljivo, bolno i radosno”.

Uz pjesmu i muziku, koja se uvijek čula iz naših mahala, glumci oživljavaju likove koji su junaci priča iz našeg grada, oni postaju Sarajke i Sarajlije i igrajući ih iz zaborava nam vraćaju dio naše povijesti i tradicije.

Glumci koji će učestvovati u predstavi su Maja Salkić, Sonja Goronja, Mehmed Porča, Sead Pandur i Sanjin Arnautović, a učestvovat će i članice vokalnog ansambla “Korona” Anida Isanović i Dunja Kazić, a harmoniku svira Kaća Hadžifejzović.