Tom Petty je umro zbog predoziranja lijekovima

Rocker Tom Petty umro je 3. oktobra u 66. godini života. Poznat po “Learning to Fly”, “I Won’t Back Down” i “Free Fallin”, sedam dana ranije završio je turneju kojom se slavilo 40 godina Heartbreakersa.

“Naša porodica sastala se s ekipom patologa koji su rekli da je Tom Petty podlijegao predoziranju s nekoliko lijekova”, piše u saopštenju koje su u petak objavile, Dana i Aria Petty, supruga i kći Toma Pettyja.

Petty je umro od predoziranja lijekovima među kojima je ključan fentanil, moćni opijat koji je kriv i za smrt Princea.

Supruga i kći naglasile su da je pjevač “American Girl” imao “nekoliko teških zdravstvenih problema, među kojima emfizem pluća, probleme s koljenima i prvenstveno slomljen kuk”.

“Usprkos toj bolnoj ozljedi”, održao je turneju s 53 predviđenih datuma, pogoršavši prijelom.

“Mislimo da mu je bol postala jednostavno nepodnošljiva što je izazvalo njegovo pretjerano uzimanje lijekova”, dodale su u saopštenju.

Dodaju da je zbog toga uzimao više analgetika, među kojima flastere fentanila te vjeruju, “kao što je patolog zaključio, da je njegova smrt bila nesretni slučaj”.

Fentanil je uzrokovao preranu smrt i superzvijezde Princea, a i glumci Heath Ledger i Philip Seymour Hoffman još su dvije zvijezde preminule zadnjih godina od predoziranja opijatima.