Otkriven uzrok smrti slavnog muzičara Tom Petty

Muzičar Tom Petty umro je od predoziranja lijekovima, među kojima je ključan fentanil, moćni opijat koji je kriv i za smrt Princea.

– Naša porodica sastala se ujutro s ekipom patologa koji su rekli da je Tom podlegao predoziranju s nekoliko lijekova – piše u saopćenju koje su jučer objavile supruga i kćerka muzičara, Dana i Aria.

Naglasile su da je pjevač imao “nekoliko teških zdravstvenih problema, među kojima emfizem pluća, probleme s koljenima i prvenstveno slomljen kuk”. Uprkos toj bolnoj povredi održao je turneju s 53 predviđenih datuma, pogoršavši prijelom.

– Mislimo da su mu bolovi postali jednostavno nepodnošljivi što je izazvalo njegovo pretjerano uzimanje lijekova – navodi se u saopćenju.

Dodaju da je zbog toga uzimao više analgetika, među kojima flastere fentanila i vjeruju, kao što je patolog zaključio, da je njegova smrt bila nesretni slučaj”.

Roker Tom Petti umro je 3. oktobra u 66. godini života. Poznat po “Learning to Fly”, “I Won’t Back Down” i “Free Fallin”, nedjelju dana ranije završio je turneju kojom se slavilo 40 godina njegove grupe “Heartbreakers”.

Fentanil je uzrokovao preranu smrt i superzvijezde Princea, a i glumci Heath Ledger i Philip Seymour Hoffman još su dvije zvijezde koje su preminule posljednjih godina od predoziranja opijatima.