mix

Tom Hanks tvrdi da je 120 puta gledao film “2001: A Space Odyssey”

Tom Hanks je u razgovoru za Collider otkrio da je jedan film pogledao čak 120 puta.

Glumac je u intervjuu je podijelio svoje “divljenje jednom remek-djelu” napominjući da ga je gledao “oko 120 puta, ili tako nešto”. Riječ je o filmu “2001: A Space Odyssey“.

Radi se o naučnofantastičnom klasiku Stanleya Kubricka, koji je daleko manje lak za gledanje od većine Hanksovih projekata. Objavljen 1968. godine, film je pokazao neke posebno napredne specijalne efekte u pokušaju za prikazom istraživanja svemira na ekranu.

Između spektakla Discovery One i svemira, Kubrick raspravlja o evoluciji i eksteritorijalnosti. Smatra se jednim od najvećih naučnofantastičnih djela svih vremena te ne čudi što se nalazi na Hanksovoj listi omiljenih. Malo je iznenađujuće, međutim, da se film toliko razlikuje od njegovog rada i da ga je gledao toliko puta.

“2001: A Space Odyssey” nije film koji bi većina voljela pogledati više od jednom godišnje. Za Hanksa, međutim, film je očito imao isti faktor mogućnosti ponovnog gledanja koji većina nas nalazi u njegovom vlastitom opusu filmova.

Hanksovi lični poduhvati u svijetu naučne fantastike ostali su prilično ograničeni uprkos njegovoj ljubavi prema navedenom filmu. Okušao se u svijetu istraživanja svemira na ekranu, a glumio je u filmu Rona Howarda “Apolo 13” iz 1995. godine, ali film je bio mnogo više zasnovan na stvarnosti nego Kubrickov. Umjesto da se udubljuje u vanzemaljski život, pratio je pokušaje iz stvarnog života istraživanja drugih svjetova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)