Vijesti

“The Neon Demon” film o modnom košmaru

The Neon DemonU službi žena

Nicolas Winding Refn je imao mlak uspjeh na 69. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, što ga nije uzbudilo niti promijenilo utisak kako je snimio upečatljiv film.
Priznaje da supruga Liv Corfixen poznata danska glumica, ima veliki uticaj na njegovo postojanje i karijeru. Zahvaljujući njoj je snimao u Los Angelesu a ne u Tokyu, kako je najprije planirao. Nakon ostvarenja “Only God Forgives” snimljenog prije tri godine u Bankoku, Liv mu je postavila uvjet između Copenhagena gdje žive sa dvije kćeri i Los Angelesa u kojem provode odmor i sve praznike. Reditelj je u Gradu anđela snimio 2011 godine poznato djelo “Drive”.
Da bi osigurao mir u obitelji, cineast poznat po afirmiranom karakteru rado se povinuje zahtjevima žena svog života. Činjenica da ih sluša i uvažava je značajna za dokumentarac pod nazivom “My Life Directed by Nicolas Winding Refn”, koji je realizirala supruga o snimanju pred zadnjeg rediteljevog uspjeha.
Liv Corfixen se dobro sjeća kako je ostvarenje supruga “Fear X” pruzročilo poseban bankrot i mnoštvo dugova pa ne želi da se neuspjeh ponovi. Zato je on uvažava pa dragovoljno sluša. Reditelj je imao drugih, jako neobičnih ideja pa se jednog dana pojavio pred obitelji sa filmskim plakatima distribuiranim u 42. njujokškoj ulici, prešutivši kako ga je kupnja stajala 10.000 američkih dollara. Izbavio se zahvaljujući snimanju reklama ali je kolekcija plakata uvjetovala objavljivanje gigantskog ostvarenja “Umjetnost pogleda”, ocijenjenog kao najljepše djelo o sedmoj umjetnosti.

Reditelj je dugo bio iskomleksiran svojim izgledom dok mu je bliža obitelj jako lijepa. To je jedan od sadržaja “The Neon Demona” koji je nastao zahvaljujući seriji spotova za modnu marku “Gucci”. Nicolas Winding Refn je nedavno otkrio modnu sredinu i manekenke vitkih tijela, bez putenosti! Ostvarenje je jako barokni film posvećen odijevanju na veoma razočarajući način. Započinje dolaskom jedne 16-godišnjakinje u Los Angeles, koja želi postati model. Njezina ljepota prouzročava ljubomoru drugih manekenki, što postaje ultimna. Reditelj navodi kako se uvijek pitao o značenju i prihavatanju ljepote, čije su vrijednosti kratkog vijeka.

Nakon duge serije od 10 filmova posvećenih muškarcima i njihovoj moći, danski cineast čini od jačeg spola sredstvo dekoracije. Winding Refn je sa ostvarenjem “Drive” dostigao vrhunac erotičnosti i ne smeta mu što je “Snimao Rayana Goslinga poput pin-up djevojke”! Podario je glumcu i naslovnu ulogu u filmu “Only God Forgives” čije je lice prekrio lišajevima, kao reakciju na autoritaivnu majku. Ideja razbijanja stereotipe ga je zabavljala i nadahnula pa je prenio i u zadnje ostvarenje, što je izazvalo zvižduke u Cannesu.

Promjena osobnog opisa je nova moda

Otuđivanje muževnosti je reditelju izgledalo kao posebna mogućnost oživljavanja, u osobenosti mlade djevojke od 16 godina. Idetifikacija je ugrozila glavnu glumicu Elle Faning što tumači junakinju filma. Interpretatorica se utješila s okolnosti da se reditelj nadahnuo filmom “Zvijezda je rođena” jer postoji ideja djevojke što sebi krči put u Holywoodu. Samo ovaj put je to u modnoj sredini.

-Fascinirala me je moda koju nikako nisam poznavao. Da sam ostvarivao film o lukuzu, snimio bih ga u Parizu i New Yorku ali u Los Angelesu ste primorani posmatrati i uočiti promjene na mnogim licima, uvjetovane masovnom primjenom estetske kirurgije. Ideja da se lice može promijeniti i transformirati postaje reljefna moda tri pojma koja strukturiraju naše postojanje: ljepote, opsesije i dugovječnosti! Ako ih nastojite stvarno imati, padate u strašan tunel i užas. To je poruka moga filma, iako uvijek zelim ostati mlada djevojka, od 16 godina.

Ali Nicolas Winding Refn dobro zna da to nije moguće. Ono što jeste je konstatacija da publika rado ide vidjeti ostvarenje, što se upravo projicira u kinima zapadne Europe, privlačeći mase.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)