Vijesti

Svećano otvoren treći Ponte Lopud, festival

Sinoć je počelo treće izdanje Ponte Lopud, festivala koje će kroz pet festivalskih dana pružiti mogućnost talentima iz cijele regije za izravan susret s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije i Lopud po treći put pretvoriti u kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u filmskoj umjetnosti.

Konferenciji za medije na terasi hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness prisustvovali su sudionici, ali i predavači i masteri Edward Norton, Ruben Östlund i direktorica fotografije na filmu Urszula Pontikos, koji će na Lopudu održati masterclassove za glumce i redatelje, odnosno stručne programe za snimateljice.

„Snimanje je kao zanat, vrlo tehnička stvar i rekao bih da mi, kao profesionalci koji se time bavimo, ne razgovaramo dovoljno jedni s drugima. Zato je sjajno okupiti ljude i razgovarati o snimanju filmova. Većina festivala je natjecateljskog karaktera, stoga mi se sviđa ovakav festival, čija je ideja dijeljenje zamisli i tehnika“, rekao je Edward Norton.

O svojoj ulozi na Ponta Lopud festivalu Urszula Pontikos je izjavila: „Kada sam se upisala u filmsku školu, upoznala sam Ninu Kellgren, koja je ujedno i moja mentorica i od koje sam puno naučila. Radujem se što ću ovdje upoznati fantastične žene, direktorice fotografije iz regije i uvjerena sam da ćemo provesti divnih nekoliko dana učeći jedne od drugih.“ Ruben Östlund rekao je kako se nada da će potaknuti sudionike masterclassova da se otvore i budu transparentni.

„Kada sam bio mlađi učili su nas da ako je netko kreativni genij, ne govori o tome na čemu radi dok ne bude spreman isprezentirati remek djelo – ja pokušavam apsolutno obrnuto. Pričati sve i svakome na čemu radiš. Veselim se razgovarati sa sudionicima o svojim trenutnim projektima, a isto tako volio bih govoriti o iskustvu gledanja filmova te potaknuti ljude da govore o kinematografiji u smislu zajedničkog gledanja filmskog sadržaja. Kada to činimo, mijenja se način na koji obrađujemo sadržaj u odnosu na usamljeno sjedenje pred ekranom“. Na istom tragu bio je i Norton koji je zaključio: „Postoji nešto posebno u tome da se okupljamo u gledanju filmova. Nadam se da ćemo kao zajednica, a pritom ne mislim samo na filmsku, i nastaviti s tim, okupljati se i zajedno gledati priče.“

Organizator festivala Mirsad Purivatra nije krio zadovoljstvo: „Divno je vidjeti da smo se I treću godinu ovdje okupili. To dokazuje da imamo dobar koncept, da je Ponta Lopud postao istinsko mjesto susreta filmskih umjetnika i profesionalaca. Formirala se lijepa kreativna energija, i što je najvažnije, ovdje vlada prava obiteljska atmosfera i mnogi nam se gosti vraćaju i po treći put. Svim masterima, sudionicima i gostima želimo dobrodošlicu, uspješan I ugodan rad.“ Na tu posebnu energiju i sinergiju lokalnog stanovništva i svih sudionika festivala osvrnula se i Tilda Grossel Bogdanović, suorganizatorica: „Svjesna sam da stvaramo vrhunski kulturni projekt, dolaze nam najveći filmski umjetnici, prate nas ugledni domaći i međunarodni mediji, svoju potporu daruju nam brojni sponzori i partneri, ali iznad svega me raduje, ohrabruje i motivira podrška i povjerenje lokalne zajednice. Svi Lopuđani, oni autohtoni i oni koji su ga odabrali za svoj drugi dom doprinose razvoju i uspjehu Ponta Lopud festivala.”

Nakon konferencije za medije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness održana je, do zadnjeg mjesta popunjena, projekcija filma Johna Currana OSLIKANI VEO, u kojem glavnu ulogu ima Edward Norton, a koji je ovom prilikom pozdravio sve prisutne.

OSLIKANI VEO Norton je odabrao za prikazivanje na festivalu jer je sniman s puno ljubavi, I to punih deset godina, a romantična atmosfera u kojoj su ga gledatelji imali priliku vidjeti savršeno se prožela s romantičnom niti koja je utkana i u taj film.

„Kada sam razmišljao o tome što pokazati mladim ljudima koji pokušavaju snimiti vlastite filmove, osjećao sam kao da je ovo film iz kojeg bi mogli nešto naučiti.“ Istaknuo je i da je cijela ideja razmjene znanja i iskustava među filmašima vrlo posebna, te zahvalio organizatorima na pozivu na festival.

Uslijedilo je druženje i tradicionalni vatromet, a službeni program započinje već danas i to masterclassom Edwarda Nortona na kojem sudjeluju svi sudionici festivala, a kojim moderira meksički redatelj Michel Franco. Svim sudionicima namijenjeno je i predavanje “The US model of talent agency work and the basics of US indie production” Briana Swardstroma, agenta za talente i partnera u United Talented Agency i Petera Spearsa, Oscarom nagrađenog producenta filma Nomadland. Nakon toga slijedi masterclass Urszule Pontikos namijenjen snimateljicama, a producenti filma Trougao tuge Giorgos Karnavas I Konstantinos Kontovrakis i producentica filma Nomadland Mollye Asher održat će predavanje “Independent films and coproductions” glumcima i redateljima koji će sudjelovati i na BH Content Lab Showcaseu.

Navečer publiku na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness očekuje projekcija sjajnog filma NAKON LUCIJE, Michela Franca, koji je osvojio glavnu nagradu u sekciji Un Certain Regard na filmskom festivalu u Cannesu 2012, a bio je meksički kandidat za Oscara za najbolji strani film 2012. godine.

Treći Ponta Lopud festival održava se od 20. do 24. juna 2023.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)