Sud naredio da film “Nevinost muslimana” bude skinut sa “YouTubea”

Američki savezni sud naredio je Googleu da uklni s YouTubea primitivni antiislamski film koji je izazvao smrtonosne nemire širom muslimanskog svijeta.

U odluci donešenoj s dva glasa naprema jednom, američki oblasni žalbeni sud presudio je u korist glumice koja je izjavila da je prevarom prisiljena da se pojavi u filmu, prenosi BBC.

Film osuđuje poslanika Muhammada kao varalicu i upućuje čak i gore uvrede na njegov račun. Presuda se usmjerila na autorska porava, a ne na sadržaj filma, za koja YouTube tvrdi da nije prekršio njegove standarde.

Spot iz filma pod nazivom “Nevinost muslimana” izazvala je nasilje u nekoliko zemlja u svijetu u 2012. godini. a desetine ljudi poginulo je na Bliskom istoku tokom protesta.

Film je također povezan s napadom na američko diplomtsko predstavništvo u libijskom gradu Benghaziju, u kojm su ubijena četvorica Amerikanaca među kojima i američki ambasador.

YouTube, koji je u vlasništvu Googlea, odbio je da ukloni film sa svog websitea, tvrdeći da autor filma a ne glumica, Cindy Lee Garcia, posjeduje autorska prava, i stoga ima ovlaštenje da ukloni snimak.

Garcia je tužila Google kako bi zatražila da kompanija ukloni snimak, tvrdeći da joj je čovjek koji stoji iza tog filma, Nakoula Basseley Nakoula, dao scenarij u kome se ne pominju ni muslimani ni njihov poslanik. Izjlavila je da je njen glas postavljen u postprodukciji kako bi se činilo da ona izgovara uvredljive riječi.

Prikazivanje poslanika Muhammada na bilo koji način protivi se islamskom vjerovanju, a da se ne govori o satiri i ismijavanju predstavljenim u filmu.

U svojoj presudi u srijedu, sud u San Franciscu saopćio je da je Garcia posjedovala autorska prava na svoj nastup jer je pristala da se pojavi u filmu koji je sadržajno potpuno drugačiji od onoga koji je na kraju stvoren.

– Iako odgovor na poziv za probu u niskobudžetnom amaterskom filmu ne otvara put ka zvijezdama, također je rijetkost da žena koja ima glumačke ambicije postane metom fetve – navodi glavni sudija Alex Kozinski u obrazloženju presude.

– Garcijin nastup iskorišten je na način koji ona smatra gnusnim i njeno pojavljivanje u filmu podvrglo ju je prijetnjama njenom fizičkom integritetu pa čak i smrću. Uprkos tome, i uprkos očiglednim autorskim pravima Garcije, Google je odbio ukloniti film s YouTubea – navodi se u obrazloženju.

Nakoula je osuđen na godinu dana zatvora krajem 2012. zbog kršnja odredbi uvjetne kazne, u posebnom slučaju u kojem mu je nametnuta potpuzna zabrana korištenja kompjutera ili interneta na pet godina.

avaz.ba