Smijenjen direktor iranske televizije zbog filma s eksplicitnim scenama Jackieja Chana

Iranska državni televizijski emiter IRIB smijenio je šefa lokalnog TV kanala nakon što je dopustio emitiranje filma Jackieja Chana u kojem ima spolni odnos bez cenzuriranja eksplicitnih scena.

Film prikazan na lokalnoj TV Kish u sebi je sadržavao scene u kojima zvijezda borilačkih vještina ima necenzurirani spolni odnos sa ženom u filmu “Shinjuku Incident”.

Iranski mediji kažu da “nemoralna scena” prikazana na Kish TV-u potpuno krši IRIB-ove propise. Naime, fizički kontakt između muškaraca i žena nije dozvoljen na ekranu u Iranu, prenosi BBC.

Također se navodi da su cenzori potrebni kako bi napravili promjenu ili potpuno uklonili scene razmjene nježnih riječi ili šala između osoba suprotnih spolova, prikazivanje ženskih lica izbliza, kao i scene u kojima se negativno predstavlja policija i muškarci s bradom.

Novinska agencija Tasnim izvijestila je da je šef IRIB-a Aliasgari Ali Askari naredio istragu o incidentu i obećao ozbiljno se suočiti sa prestupnicima i prijaviti ih nadležnim vlastima. Međutim, to neće biti u prilici učiniti zbog toga što je već smijenjen.