Slavni koji su umrli u 2021. godini

I ako je prošla trećina mjeseca već su nas napustile tri slave osobe, a neke od njih su nas uveseljavale svojom glumom.

Marion Ramsey

Najpoznatija po ulogama u filmovima “Policijska akademija” umrla je 7. januara u svom domu u Los Angelesu. Imala je 73 godine. Ramsey se nedavno razboljela, ali njen tačan uzrok smrti trenutno nije utvrđen.

Iako mnogi možda poznaju Ramsey po ulozi policajke Laverne Hooks u filmovima “Policijska akademija”, njena karijera započela je mnogo ranije. 1964. godine pojavila se u filmu „Zdravo, Doli!“, A 1970-ih se etablirala kao pozorišni, filmski i televizijski talenat. Na sceni je glumila u „Miss Moffat“, a na ekranu je učestvovala u estradi „Keep On Truckin “ na ABC-u i imala redovnu ulogu u „Cos“ -u.

Tanya Roberts

Hollywoodska glumica koja je glumila Bondovu djevojku Stacey Sutton, umrla je u 65. godini. Mike Pingel, glumicin prijatelj, rekao je da se Roberts srušila u blizini svoje kuće u Hollywoodu dok je šetala pse 24. decembra, a potom je primljena u bolnicu Ceder-Sinar u Los Angelesu, piše Independent.

Umrla je u nedjelju 27. decembra.

Njeni brojni filmovi postali su kultni, poput fantazije “The Beastmaster” iz 1982. godine, kao i avanturističkog filma “Sheena: Queen of the Jungle” i mnogih drugih.

Nikola Stojanović

Srbijanski filmski režiser, scenarista, historičar i teoretičar filma Nikola Stojanović umro je 6. januara u 79. godini. Stojanović je autor nagrađivanih filmova “Od zlata jabuka” i “Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu”.

Režirao je brojne dokumentarce te dva televizijska igrana filma na TV Sarajevo “Autogram” i “Veliki talenat”. Osim toga, snimio je i kratke igrane filmove “U kuhinji”, “Hakari”, “Čin”, “Žeđ”… Stojanović je bio profesor historije filma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademiji umjetnosti u Novom Sadu te na Fakultetu za dramske umjetnosti u Beogradu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *