Slavni galski glumac Benoît Magimel u pritvoru

benoit-magimel-cesar-Napuštena žrtva

Čuveni francuski filmski i teatarski umjetnik Benoît Magimel, proveo je cijeli kraj nedjelje u policiji pariškog 16 okruga jer je u prošli petak, u popodnevnim satima oborio 62-godišnjakinju, vozeći unazad na bulevaru Exelmans. Izašao je iz iznajmljenog automobila jer mu je ranije oduzeta vozačka dozvola, vidio da žena nije teko ranjena i otišao! Mnoštvo svjedoka je objasnilo policajcima začuđujuće ponašanje glumca, koji se tri sata kasnije sam prijavio u stanicu 16 pariškog okruga, u kojem se i zbila nesreća. Žena je prevezena u bolnicu ali život joj nije ugrožen.
Brzo je utvrđeno da je skoro 42 interpret brojnih značajnih filmskih i teatarskih uloga, što je započeo karijeru kao 13-godišnjak pa dobio 2001. godine Zlatnu palmu kao najbolji glumac za ulogu u filmu “Pianist” Michaela Haneke, nedavno nagrađen najvećim galskim, filmskim priznanjem “Césarom” za sporednu ulogu u ostvarenju “Visoko uzdignute glave”, pozitivan na kokain. Optužen za ugožavanje života i napuštanje žrtve, riskira tri do pet godina zatvora i novčanu nadoknadu od 75. 000 eura.

U filmu o Srebrenici

Otac dviju djevojcica: Hannah koja je i kćerka poznate, oskarizovane galske zvijezde poljskog porijekla Juliette Binoche, rođena krajem 1999. i male Djinine koja je ugledala svijet u listopadu 2011., što je podizao sa bivšom životnom suputnicom, glumicom Nikitom Lespinasse, Magimel se sprema glumiti u poznatom francuskom serijalu “Marseille” i tumačiti glavnu ulogu u filmu “Djevojka iz Bresta”. Zanimljivo je da je bio interpret “Rezolucije 819”, gledanog galskog telefilma u režiji Giacoma Battiatoa i produkciji Georgesa Campane, o zločinima u Srebrenici. Interpretirao je ulogu inspektora Jacquesa Calveza koga je Haški sud poslao ispitivati o nestalim i njihovoj sudbini, nadahnutom istinskom osobom Jeanom-René Ruezom. Te 2008. godine ih je upoznala i autorica teksta, prilikom pariške promocije ostvarenja, u prostorijama galske tv TF1. U “Rezoluciji 819” su glumili Dimitrije Ilić koji je interpretirao Mladića, Tamara Krcmanović, Adnan Hasković, Nevena Rosuljaš, Emina Muftić, Hristo Sopov i Haris Burina.

Džana Mujadžić