mix

Slavne ličnosti koje su počinile samoubistvo

Avicii (Tim Bergling)

Umjetnik, DJ i producent Tim Bergling, poznatiji kao Avicii, izvršio je smaoubistvo u 28 godini života.

Branko Ćopić

Jedan od najpopularnijih jugoslovenskih pisaca, Branko Ćopić, izvršio je samoubistvo u 69 godini života, skokom sa mosta u Beogradu 1984. godine.

Chester Bennington

41-godišnji Chester Bennington, pjevač grupe Linkin Park, izvršio je samoubistvo vješanjem u julu 2017. godine.

Dana Plato

Najpoznatija po ulozi Kimberli Dramond u humorističkoj seriji “Diff’rent Strokes”. U 34 godini života oduzela je sebi život tako što se predozirala lijekovima protiv bolova u proljeće 1999. godine. Godinama se borila sa siromaštvom i opijatima.

Don Cornelius

Američki tv voditelj i producent, najpoznatiji kao kreator plesne i muzičke emisije ‘Soul Train’.
U 76 godini života izvršio se samoubistvo pucajući sebi u glavu.

Ernest Hemingway

Jedan od najvećih američkih pisaca svih vremena pucao je sebi u glavu u 61 godini života. Njegova supruga je tvrdila da se slučajno ubio dok je čistio oružje. Pet godina kasnije priznala je da je pisac sebi oduzeo život.

Freddie Prinze

Freddie James Prinze, Sr., bio je američki glumac i stand-up komičar, najpoznatiji po ulozi Chica Rodrigueza u popularnom televizijskom sitkomu ‘Chico and the Ma’n. Iako mu je serija donijela izuzetan uspjeh i bogatstvo, privatni život su mu obilježile ovisnost o drogi i depresija; pod njenim uticajem je u 23. godini života izvršio samoubistvo ispalivši sebi u glavu metak iz revolvera.

Lucy Gordon

Britanska glumica Lucy Gordon počinila je samoubojstvo vješanjem u 28 godini života. Glumila je u trećem nastavku “Spidermana” novinarku Jennifer Dugan. Gordon se prvi put na filmu pojavila 2001. godine ulogom u “Parfemu”, a nakon toga glumila je u još desetak filmova, među kojima su “The Russian Dolls” i “Brief Interviews with Hideous Men”.

L’Wren Scott

Bila je poznati modni dizajner i poznata zbog svoje dugogodišnje veze sa pjevačem “The Rolling Stones”-a, Mick Jagger-om. Izvršila je samoubistvo vješanjem 2014. godine, nakon dugog problema sa depresijom.

Jonathan Brandis

27-godišnji glumac, režisec i scenarist, Jonathan Brandis izvršio je samoubistvo vješanjem 2003. godine.
Pojavio se u više od 85 reklama za razne proizvode, kao i u niskobudžetnim filmovima i u serijama.

Junior Seau

Jedan od najpoznatijih linebackers-a američkog fudbala, Junior Seau upucao je sebe u grudi u 43 godini života. Obdukcija je pokazala da je fudbaler patio od hroničnog oštećenja mozga.

Keith Flint

Britanska elektro ikona, jedan od lidera muzičke grupe Prodigy iz Essexa.

Flint je bio frontmen Prodigyja, jednog od rijetkih sastava koji je uspio postići planetarnu popularnost iako dolazi iz britanske underground rave scene.

Bio je poznat po svojoj unikatnoj frizuri i žestokim scenskim nastupima.
Izvršio je samoubistvo u 50 godini života.

Kurt Cobain

Kurt Cobain bio je američki muzičar, pjevač-tekstopisac, i umjetnik, najbolje poznat kao pjevač i gitarist grupe Nirvana.
Zadnjih godina svoga života, Cobain se borio se sa ovisnošću o heroinu, bolestima i depresijom, njegovom slavom i slikom u javnosti, kao i s pritiskom medija na njega i njegovu ženu Courtney Love
Pjevač je 1994. godine, u 27-godini života, izvršio samoubistvo pucajući sebi u glavu iz sačmarice.

Lee Thompson Young

Lee Thompson Young poznat je po Disneyevom showu “The Famous Jett Jackson”kao i po ulogama u serijama kao što su “Smallville”, “CSI: NY”, “Stažisti” ili filmu “Friday Night Lights”. Posljednja serija u kojoj se pojavio bila je “Rizzoli & Isles”.
Glumac je izvršio samoubistvo u 29 godini života pucajući u sebe.
Glumcu je bio dijagnosticiran bipolarni poremećaj, za koji je uzimao lijekove, a prije smrti patio je od depresije.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe umrla je u 36 godini života od prekomjerne doze barbiturata. Njeni najbliži izjavili su da je patila od “čestih strahova i depresije”, kao i “nagle i nepredvidljiive promene raspoloženja”. Ovo sugeriše da je glumica možda patila od mentalnih bolesti, koje su mogle da utjiču na njenu odluku da sebi oduzme život. Da li s eubila ili je ubijena nikada neće biti razjašnjeno.

Michael Mantenuto

Bivša Disneyjeva zvijezda Michael Mantenuto, poznat po ulozi hokejaša Jacka O’Callahana u filmu “Čudo” (“Miracle”) iz 2004., u kojem je glumio zajedno sa Kurtom Russellom, počinio je samoubistvo vatrenim oružjem. Imao je 35 godina.

Robin Williams

63-godišnji američki glumac objesio u svom stanu u Californiji 2014. godine. Glumac je pronađen sa kaišem oko vrata i površinskim ranama na ručnom zglobu.
Robin Williams je patio od depresije i ovisnosti od alkohola.

Sawyer Sweeten

Sawyer Sweeten, jedan od dječaka koji je glumio u seriji “Svi vole Raymonda”, izvršio je samoubistvo u 19 godini života.
Mladi glumac upucao je u sebe, dok je bio u posjeti članovima porodice.

Simone Battle

Simone je bila američka glumica, “X-faktor” finalistkinja i član ženske grupe “G.R.L.”. Simone se objesila u 25 godini živoza, u 2014. godini. Nakon smrti otkriveno je da je patila od depresije zbog finansijskih problema.

Tony Scott

Tony Scott, engleski režiser i producent poznat po filmovima ‘Top Gun’, ‘Crimson Tide’, i ‘True Romance’, izvršio je samoubistvo skočivši sa mosta u Los Angelesu.

Sylvia Plath

Američka pjesnikinja, književnica i autorica pripovijedaka.
Najveći dio svog zrelog doba bolovala od depresije i izvršila je samoubistvo 1963. u tridesetoj godini života.

Virginia Woolf

Engleska spisateljica, Virginia Woolf, utopila ej samu sebe 1941. godine tako što je ušla u rijeku sa velikim kamenom vezanim za svoje tijelo.

Vincent Van Gogh

Jedan od najpoznatijih slikara svih vremena, Vincent Van Gogh, pucao je u sebe u 1890. godine.
Za života naslikao 850 slika i više od 900 crteža i akvarela, razasutih danas po mnogim galerijama Evrope i Amerike.