Vijesti

“Silovanje u ratu – nevidljivi ožiljci”

silovanje-u-bihNaredne sedmice u Sarajevu će premijerno biti prikazan dokumentarni film “Silovanje u ratu – nevidljivi ožiljci”, potresna video priča o seksualnom zlostavljanju žena i muškaraca u logorima BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine

Režiser filma je Avdo Huseinović, a sarađivao je sa Savezom logoraša u BiH.

Namjera Saveza logoraša u BiH bila je da snimanjem ovog dokumentovanog filma ostane trajno zabilježene priče logoraša koji su pretrpjeli velike torture i koji su danas nevidljivi članovi društva, istakao je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Ističe kako je riječ o najpotresnijem filmu u kojem je Savez uzeo učešće, te kako se u njemu prvi put pojavljuju muškarci, žrtve silovanja koji pričaju na koji način su zlostavljaju.

“Ovo je najteži film. Film sa potresnim pričama preživjelih logoraša koji su preživjeli silovanja. U ovom filmu po prvi put muškarci logoraši pričaju svoju priču. Ne šta su vidjeli već šta su preživjeli. U BiH se na jedan način već predstavilo silovanje žena. Neću reći da je to nešto što je, ne daj Bože normalno, već je ušlo u naše oči, ali o silovanim muškarcima nije se puno govorimo. U ovom filmu govore silovane logoraši, logorašice, o torturi i patnji. Željeli smo ovim filmom ohrabriti sve one koji su prošli torturu silovanja, a još uvijek šute, osjećaju stid i sram. Ne trebaju se oni stidjeti već oni koji su ta zlodjela vršili. Želimo pozvati naše članstvo da skupe hrabrosti da o tome javno progovore”, rekao je Mešković.

Savez logoraša u BiH će u skorije vrijeme realizirati još dva dokumentarna filma o djeci logorašima koji su svoje djetinjstvo proveli u logorima, te o logorašima koji su korišteni kao “živi štitovi”.

Huseinović je istakao kako je, tokom rada na filmu, istraživao silovanja muškaraca u ratovima kroz historiju gdje nije mogao naći pisane tragove o tom “fenemenu”.

“Nakon desetog dokumentarnog filma, prestao sam brojati filmove. Više ne znam. Svaki film je bio posebno težak na svoj način. Ovo je bio jedan od najtežih. Čak i kad smo razgovarali o ideji filma u Savezu, danima smo tražili način kako pristupiti ovoj tematici, kako će javnost reagovati na sve ali zaključak je bio: ako ne ispičamo ovu priču sada kada su muškarci odlučili govoriti o silovanju, desit će se da tog velikog zločina nije ni bilo. Prvi put sam tražio paralelu, da li se to događalo ranije u ratovima, nigdje nismo naišli na podatak da su muškarci bili silovani. Ni nacisti tokom Drugog svjetskog rata nisu vršili seksualno zlostavljanje muškaraca”, rekao je Huseinović.

Film će biti premijerno prikazan u Sarajevu, u utorak, 10. maja, u 20 sati u Bosanskom kulturnom centru (BKC), a ulaz će biti besplatan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)