Serija o balkanskim gangsterima ‘The Last Panthers’

the-last-panthersNovi načini kriminala

“The Last Panthers”, britansko-francuska tv serija čije je emitovanje upravo započeo Canal plus, posvećena je neponovljivoj priči o gangu iz bivše Jugoslavije, “Pink Panthers” i odmah postala jedna od najtraženijih evropskih koprodukcija.

Prvi planovi “Pantera” koje je realizirao Johan Renck, autor poznatih serija “Breaking Bad”, “The Walking Dead” čini da gledaoc uđe u poseban politički thriller.
Za trajanja dugačke sekvence od 10 minuta, redatelj snima na jako stvaran način provalu u jednu draguljarnicu u središtu poznate luke francuskog juga, Marseillea.
Nekoliko muškaraca otkrivenog lica, dobro uvježbani i složnih pokreta, iznose dijamante velike vrijednosti. Ne govore, jako su mirni i pribrani, prije napuštanja mjesta “potpisuju” urađeno, posuvši roza boju na zavezanu direktoricu draguljarnice. U bijegu jedan od njih ubija malu djevojčicu, nišaneći policajce koji ih pokušavaju uhvatiti.
Od tog trenutka zapocinje kaos!
Za Khalila, kojeg magistrano tumači Tahar Rahim, mladog policijskog oficira alžirskog porijekla koji je odrastao
u siromašnim i opasnim četvrtima, sjevera Marseillea, Naomi / Samantha Morthon/, specijalisticu za dragulje i njihovu sigurnost, došlu dirketno iz Londona zahvaljujući Tomu / John Hurt /, bivšem agentu M16, provala je djelo balkanskog ganga “Pink Panthers”.
Profesionalni obijači, svi iz oblasti bivše Jugoslavije, sastavljeni uglavnom od bivših pripadnika različitih vojnih grupa, obijali su početkom trećeg milenija brojne luksuzne draguljarnice u Evropi, Bliskom Istoku, Aziji i nikada nisu bili uhvaćeni!
Dobili su naziv zahvaljujući ogrlici koju su ostavili u kremi za uljepšavanje, također ukradenoj. Isti prizor
je i u sceni filma “Pink Panthers” koji je relizirao Blake Edwards, 1963 godine.

Na dijamantom tragu su policajci, eksperti, sve vrste lopova i obijača, koji se susreću između Marseillea, hrvatske granice,
Beograda, Londona i crnogorske obale. Nadahnuta istinskim događajima serija je djelo francuskog scenariste Jeana-Alaina Labana, ujedno novinara koji je dugo istraživao prirodu organiziranog kriminala, Jerômea Pierrata i engleskog autora Jacka
Thornea koji su pisali priču tri godine.

“Nastojali smo da “Panthers” budu thriller koji opisuje Evropu koju smo mi željeli upoznati, odnsosno refleksija o značenju europeizmaé”, istakao je Jack Thorne.

Balkanska tragedija

Dubokih političkih korijena, serija opisuje historiju Balkana gdje se miješa grčka tragedija sa putevima tri lika, koja se ne mogu osloboditi bremena prošlosti: Khalil koji jos uvijek preživljava tragedije svog djetinjstva, Naomi kojoj su nezaboravne teške uspomene i masovna ubijanja u Bosni, i Milan, kojeg savršeno tumači hrvatski glumac Goran Bogdan, rođen u Širokom Brijegu, ali i mladi Sarajlija Ismir Gagula, poznat kao Nedim iz nagrađenog ostvarenja “Djeca” i filma “A Quintet”, su u žiži događaja.
Milan je otišao iz ganga kojem se vraća jer mora spasiti brata. Ubrzo shvata da su pravila igre obijanja promijenjena i da je nastupila nova era drugačijih obijača. Od sada su gangsteri modelirani u bankstere i djeluju rame uz rame, sa bankama i velikim firmama.
“Scenario posjeduje biblijsku dimenziju, tragičnu i kompleksne naracije sa moćnim likovima” objasnio je Johan Renck, realizator svih šest epizoda od 52 minute.
Redatelj smatra da je serija razmišljanje o Starom kontinentu, novcu, pohlepi koji su stvorili užasne razlike između bogatih koji postaju bogatiji i siromašnih koji upadaju u bijedu.

Sa budžetom od 20 milijuna eura, šestomjesečnim snimanjem na engleskom, francuskom i južnoslavenskim jezicima, kao i začuđujućim castingom međunarodnih interpreta, “The Last Panthers” se upisuju u svjetske tv gigante.

U seriji već kupljenoj u svim značajnim tv centrima, pored Bogdana i Gagule, također glume umjetnici iz oblasti: Igor Bencina, Pavle Cemerkic, Miroslav Zaruba, Đorđe Branković, Bojan Žirović, i mnogo glumaca iz zapadnog dijela kontineta, ali i Novog svijeta.

Džana Mujadžić