Serdtse parmy (2022)

Сердце пармы / Land of Legends /
The Heart of Parma / Srce Parme
Godina: 2022 (oktobar)

Žanr:
Akcija / Drama / Fantazija

Režija:
Anton Megerdichev

Glavne uloge:
Aleksandr Kuznetsov, Fedor Bondarchuk,I Evgeniy Mironov, Aleksandr Gorbatov, Vitaliy Kishchenko, Aleksey Rozin, Sergey Puskepalis, Vilen Babichev, Roza Khayrullina, Ilya Malanin, Elena Panova, Vladimir Lyubimtsev, Valentin Tszin, Elena Erbakova, Milena Sofronova …

Radnja filma:
15. stoljeće. Poslan u udaljenu Parmu od strane velikog kneza Moskve, knez Jermolej priča svom sinu Mihailu o svom snu: da stvori veliko kneževstvo koje bi ujedinilo narode koji naseljavaju ove zemlje.

Uskoro Jermolej biva ubijen u borbi protiv pobunjenih lokalnih plemena Vogula. Njegov nasljednik Mihail nalazi se usred dva svijeta – Velike moskovske kneževine i drevnih zemalja Perma naseljenih paganima. Mihail se ženi lokalnom djevojkom, Tiche, pola ženom, pola lamijom – vješticom, živom inkarnacijom glavnog paganskog simbola Zlatne žene, Sorni Nai. Legenda kaže da onaj ko posjeduje Sorni Nai, ima potpunu kontrolu nad Parmom.

Talentovani diplomata, Mihail pronalazi saveznike među lokalnim hanovima. On je u stanju da stvori krhki mir, ali vijest o sve moćnijem permskom princu stiže u Moskvu. Veliki knez Ivan III odlučuje da savlada Mihaila i njegove saveznike. Namjerava razjedinjenu Rusiju pretvoriti u jedinstvenu i jaku državu, shvaćajući da narodi ne mogu sami odbiti beskrajne invazije na ruske zemlje.

Mihail ima težak izbor: da prihvati volju Moskve ili da ostane uz lokalne vladare koji su mu pomogli više puta u prošlosti i od kojih su mnogi postali njegovi odani prijatelji. Mihail odlučuje da sluša svoje srce, i na kraju gubi bitku protiv velikog kneza Moskve i sa svojim prijateljima i saveznicima završava u zarobljeništvu. U međuvremenu, Tiche je kidnapovao Mihailov ogorčeni neprijatelj Asika koji želi da vrati kontrolu nad Parmom, vjerujući da je Tiche lamija samo njegova …

Ostavite komentar