Scena silovanja u filmu “Posljednji tango u Parizu” nije bila najavljena glavnoj glumici

last-tango-in-parisBernardo Bertolucci, režiser filma “Posljednji tango u Parizu”, priznao je da scena silovanja u ovom filmu nije bila konsenzualna te da je htio da glumica Maria Schneider osjeti bijes i poniženje.

U intervjuu koji je tek objavljen Bertolucci je rekao da glumica Maria Schneider nije znala šta će se dogoditi i da joj nisu htjeli reći pojedinosti o spornoj sceni, jer je htio da ona reagira kao djevojka, a ne kao glumica.

Video je šokirao javnost, a režiser kaže da je želio da se Schneider osjeća “malo silovanom” na sceni da bi osjetila bijes i poniženje. Kaže da se osjećao krivim zbog toga, ali da nikada nije zažalio zbog te odluke.

Glumica Maria Schneider je imala samo 19 godina kada je film snimljen, a četiri godine prije svoje smrti rekla je za Daily Mail da je trebala zvati svog agenta ili advokata na set, jer ne možete nekoga prisiliti na nešto što nije u scenariju.

Rekla je da je za tu scenu saznala u posljednjoj minuti i da njena bol i ljutnja nisu bili odglumljeni.

“Marlon mi je rekao: ‘Maria ne brinite, to je samo film’, ali tokom scene, iako to što je Marlon radio nije bilo stvarno, ja sam plakala. Osjećala sam se poniženo i kao da su me silovali i Marlon i Bertolucci”, rekla je Marta dodajući da je ni Marlon ni Bertolluci nisu utješili nakon scene niti su joj se izvinili.

Bertolluci u intervjuu kaže da ga je Maria zamrzila za cijeli život.

Bertolluci je zbog ovog ostvarenja bio osuđen na četiri mjeseca zatvora. Film je za britansko tržište prilično modificiran, a u zemljama poput Italije, Portugala i Čilea zabranjen je 30 godina.