Razbijen’ vikinški kod star 900 godina! Evo što je pisalo!

Naucnici su konačno uspjeli pročitati vikinški Jotunvillur koji je star čak 900 godina.

Nakon što su naucnici dugo pokušavali otkriti šta krije vikinški Jotunvillur kod star čak 900 godina, netko je to konačno i uspio – student na doktoratu u Oslu, K. Jonas Norby. Ono što je zanimljivo jest da je taj kod pronađen na oko 80 nordijskih zapisa te se smatralo da bi ‘razbijanje’ koda moglo pružiti uvid u vikinške tajne, piše The Guardian.

Vikinzi robovima odrubljivali glave i pokapali ih uz gospodare

No, nakon ‘razbijanja’, naucnici su se uvjerili da nije bilo riječ o nikakvoj tajni, već o jednostavnoj ljubavnoj poruci koja kaže ‘poljubi me’. Nordby smatra da su se ovakvi kodovi koristili u svrhu edukacije. ‘Sve je jasnije da se rune nisu koristile kako bi se čuvale neke tajne, niti za nekakvu tajnu komunikaciju, već kako bi se učila abeceda i slično’, objasnio je.

S njim se slaže i švedski stručnjak Henrik Williams sa Sveučilišta u Uppsali. ‘One su bile izazov za čitatelja, one svjedoče o vještini i o uživanju u pisanju i čitanju. ‘Razbijajući’ ove kodove dosta smo se približili ljudima toga vremena’, kazao je Williams te dodao da je ‘razbijanje’ ovog koda veliko i vrlo važno otkriće.

dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *