Putin izbačen iz filma “Kursk”

Radi se o historijskom ostvarenju sa početka trećeg milenijuma koje slijedi tragove katastrofe ruske, nuklearne podmornice.


Jedan od budućih projekata galske produkcije Luca Bessona EuropaCorp, “Kursk” je značajno izmijenio scenario, ukidanjem lika Vladimira Putina koji je trebao biti interpretiran na fiktivan način, u središtu stvarnih događaja. Razlog je prema glasinama neutvrđen, ali se priča kako se predsjednik Rusije nije slagao s iznošenjem brojnih, neotkrivenih podataka i dešavanja.
Luc Besson pokretač projekta ne želi biti objektom Putinovog bijesa i otpora, pa je film usmjeren ka drami i katastrofi, a ne političkim incidentima!

“Kursk” analizira događaje sa nuklearne podmornice “K 141 Kursk”, koja je potonula nakon dvije eksplozije 12. avgusta 2000. godine i uzročila smrt više od stotinu članova posade i mornara. Putin je trebao učestvovati u ostvarenju i već je bio odabran gumac koji bi ga tumačio.
Realizacija je povjerena Thomasu Vinterbergu, a u umjetničkoj ekipi su Colin Firth, Léa Seydoux, Matthias Schoenarts i drugi poznati interpreti.

Džana Mujadžić