Parkinsonova bolest odnijela Soniu Rykiel

sonia-rykiellPullover- bazna odjeća

Sonia Rykiel rođena Sonja Flis 25. svibnja 1930. godine u bogatom pariškom predgrađu Neuilly gdje se nedavno ugasila, od poslijedica Parkisonove bolesti, je i osnivateljica “Kuće Sonia Rykiel”, te odavno je nazvana kraljica pletiva i inventatorica suvremenog stila “démode” što je nametnula današnjem fashionu crnu boju i pruge kao i preobraćene prosive, oslobađajući odjeću postava i duplih neprovidnih slaganja, zakačaljki, ostvarivši prve jogginge od plisa.
Rumunjsko-poljskih korijena, bila je najstarije dijete od pet naslijednika imućne obitelji. Već 1948. godine radi u pariškoj “Velikoj Kući Bjeline”, a 1954. se udaje za Sama Rykiela vlasnika privlačne prodavaonice odjeće “Laura” smještene u 14 okrugu Grada svjetlosti. Tu kreira prve pullovere podizući dvoje djece: Nathalie rođenu 1955. i Jean-Philippea šest godina kasnije. Dječak je bio slijep od rođenja što mu nije smetalo postati uspješan glazbenik i kompozitor.
Početkom 1960. godine poznati časopis “Elle” objavljuje na naslovnici portret Audrey Hepburn u Rykielovom pulloveru. Glumica je slučajno pronašla njezinu prodavaonicu i kupila 14 pullovera različitih boja. Pet godina kasnije supruznici Rykiel su oformili tvrtku “Sonia Rykiel” a 1968. iako rastavljeni, brand istog naziva. Nekoliko mjeseci kasnije otvaraju novu prodavaonicu na Lijevoj obali Seine.
Veoma čitani američki magazin “Women’s Wear Daily” je 1967. proglasio “kraljicom modnog pletiva” a njezin stil “démode” postaje popularan zahvaljujući neobičnim vunenim kombinacijama sa strassom i pisanim porukama na odjeći. Kreacije Sonie Rykiel udružene su s imageom Parižanke: ženstvene, slobodne, senzualne i neovisne!

Muza Roberta Altmana

Glumica, designerica je nadahnula Roberta Altmana za glavni lik čuvenog i nagrađivanog filma “Prêt-à-porter”, u kojem je interpretirala samu sebe. Dekorirala je unutrašnjost čuvenih pariških hotela, “Crillona” smještenog na slavnom trgu Sloge i “Lutetia” u kojemu su se okupljali Židovi koji su preživjeli užase europskih logora, među kojima su bili i rođaci Sonie Rykiel.
Parkisonova bolest se objavila krajem 90. godina prošlog stoljeća ali je kreatorica skrivala desetljeće i pol, otkrivši je 2012. godine u knjizi obrađenoj sa novinarkom Judith Perrignon, pod nazivom “Ne zaboravi da se igram”. Bolest je bila uzrok njezinog ovotjednog izčeznuća.

Sonia Rykiel je bila autorica desetak knjiga od kojih su najčitanije “Htjela sam je golu” iz 1979. godine, “Završena, kolekcija se nastavlja” ostvarena 1994. ili “Crvene usne” objavljene dvije godine kasnije pa “Casanova je bio žena”, izašla iz tiska 2005. Tri godine kasnije je objavljeno djelo “Sonia Rykiel-izložba” povodom njezine velike postavke u pariškom Muzeju Mode i Tekstila što je trajala cijelu zimu 2008. i 2009. godine.
Kreatorica je ostvarila i miris “Sedmo čulo” 1978. godine a kreirala je i dječije pa muške modele. Ostvarila je zanimljivu ulogu u filmu Bunnyja Schpolinskog “Bogate, lijepe itd” a Fréderic Mitterrand je 2008. snimio dokumentarni film “Nemirna Sonia Rykiel”. Prije tri godine pored Ordena Legije Casti i titule Viteza umjetnosti i književnosti koje je ranije dobila, postala je i nacionalni oficir Odreda Časti.

Džana Mujadžić