Pariški, teatarski trijumf porijeklom Karlovčanina, Philippe Ivančića

Philippe Ivancic kao Lenny u pariskom teatru Palais RoyalImenovan za najveće galsko priznanje

Djelo Johna Steinbecka “Miševi i ljudi”/Of Mice and Men/ je svjetski poznato. Izučava se u srednjoj školi i teško ga je zaboraviti jer je priča o prijateljstvu dva zemljoradnika što idu of farme do farme zbog posla, neponovljiva. Lenny je duhovno zaostao, čvrstog tijela i zlatnog srca. Njegov prijatelj George je pametan i mudar. Roman je napisan kao teatarska adaptacija. Spektakl što se aktualno predstavlja u pariškom teatru Palais Royal, smještenom u blizini čuvene Francuske Komedije /Comédie Française/ započeo je trijumfalnu epopeju ima 13 godina. Publika je uvijek očarana, iako svi poznaju završnu tragediju postavke. Ali radi se o pučkom teatru, visoke razine.

Glumci-reditelji Philippe Ivančić i Jean-Philippe Evariste kao i ostali interpreti, su kao stvoreni za uloge koje tumače. Oni su Lenny i George što otvorenih očiju sanjaju kako će jednog dana imati dom i vrt, u kojem će uzdizati zečeve! Steinback ruši mit “američkog sna” uvođenjem dvostruke smetnje: malog šefa i njegove poželjne žene. Lenny je gusi, oduševljen njezinom ljubaznošću i ležernosti. Svo prijateljstvo i napore koje je George uložio da prijatelju olakša postojanje, nestaju u trenu. Nisu potrebne komplicirane riječi niti neočekivani događaji da se objasni cijelokupna težina i beznađe krize, američkog društva 30 godina, prošlog stoljeća. Jednostavnost teksta pokazuje tešku stvarnost koju ujedno i osuđuje. Reditelji su simbolično pokazali i aktualnu što ne zaostaje za onom, o kojoj govori sadržaj predstave.

Philippe IvancicDugomjesečna turneja

Reditelji su uspjeli izostaviti nepotrebno i dati priliku ispoljavanju iskrenosti. Glumci su savršeni, posebno Ivančić koji tumači Lennyja, karakter kojemu treba posvetiti veliku pažnju i raditi na detaljima njegove osobitosti. Uspijeva izbjeći patetičnost i podaruje liku neobičnu nadarenost za humor.

“Radimo postavku već 13 godina”- ističe glumac-reditelj koji je izučavao Steinbecka početkom 90 godina, 20 stoljeća, na časovima kod poznatog profesora Jeana-Laurenta Cocheta. Činjenicu da je predstava bila imenovana za najveće galsko, teatarsko priznanje “Molières” ne objašnjava kao posebnost, budući da publika hrli čuti ih i vidjeti.

Philippe Ivančić porijeklom Karlovčanin žali što nije naučio jezik svojih predaka. Djed je došao u Francusku 1920 a otac rođen i odrastao u okolici Pariza se oženio Francuskinjom pa sinovi Philippe i Pascal, blizanci i glumci, nisu naučili hrvatski.
Skoro pedesetgodišnjak umjetnik je ostvario brojne filmske i televizijske uloge. Snimao je sa Bertrandom Tavernierom i de Brocom pa brilijirao u brojnim, kazališnim predstvama. Tumačio je Musseta, Shillera, Čehova, Feydeaua, Marivauxa, Molièrea ali i Nušića, zahvaljujući prijatelju Nedu Grujicu, koji je postavio na scenu pariškog Teatra 13, “Ožalošćenu obitelj”.

Prošle godine je sa suprugom, sinom Milanom i kćerkama Marianne i Sidonie bio u Karlovcu i Murskoj Soboti gdje također ima rođaka. Na ulazu u grad sreo je grupu ljudi i pitao ih za obitelj Ivančić. Svih sedam muškaraca imali su isto prezime!
Philippe Ivančić koji slijedi časove vinogradarstva, uskoro polazi sa trupom na turneju po cijeloj Francuskoj. Kvalitet predstave je došao do uha brojnih direktora različitih teatara i kulturnih centara. Umjetnik bi bio sretan da se može predstaviti i u zemlji svojih predaka, posebno dubrovačkim Ljetnjim igrama.

Džana Mujadžić