Ostvarenja iz regije također u Wroclawu

Death in SarajevoTanović, Ogresta, Piu…

Europska Filmska Akademija dodala je prvobitnom spisku i ostvarenja sa južno-istočne strane Starog kontinenta koji će se natjecati za Europsku filmsku nagradu što se po 29. put dodijeliti u Wroclawu, aktualnoj prijestolnici europske kulture, 10. prosinca 2016. godine.

Radi se o ostvarenjima bosankohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” , dobitniku nekoliko nagrada među kojima i Srebreni Medvjed, ovogodišnjeg “Berlinalea”. Koprodukciju pariške kuće “Margo Cinema”, France 3 Cinéma i sarajevskog SCCA/Pro.ba podržao je Canal +, France Télévisions i bosanskohercegovačke Fondacije za kinematografiju. Reditelj Tanović je ostvario i scenario po dramskom tekstu galskog filozofa i književnika Bernarda Henrija Levy “Hotel Europa”.

Zrinko Ogresta je kandidat zahvaljujući kvalitetnom ostvarenju “S one strane“, hrvatsko- srpskoj koprodukciji zagrebačkog “Interfilma” i beogradskog “Zillionfilma”. Hrvatska Radio Televizija je sufinancirala ostvarenje isto kao Hrvatski audiovisuelni centar pa Filmski centar Srbije. Ogresta je dobio priznanje na beogradskom FEST-u, kao najbolji film u kategoriji manjinskih koprodukcija i posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label, na 66. izdanju “Berlinalea”.
Zrinko Ogresta što je i autor scenarija uz Matu Mališića je upravo proglašen hrvatskim kandidatom za 89. nagradu “Oscar-Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti” za najbolji film na stranom jeziku.

Za Europsku filmsku nagradu se natječe i rumunjsko ostvarenje “Sieranevada”, predstavljeno u zvaničnoj selekciji dugometražnih fikcija na 69. Festivalu u Cannesu, reditelja Cristiana Puiua. Film je bio i u dva programa SFF-a : “Fokus” i “BH Film” jer je Bosna i Hercegovina koproducent, zahvaljujući učešću sarajevske “Producentske kuće 2006”.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *